Vágólapra másolva!
Október 30-án elnököt választ a Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara (MKIK). A vezetői székbe ketten is pályáznak, a jelenlegi elnök Tolnay Lajos, valamint Parragh László, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke. A mostani választásnak meglehetősen nagy a tétje, hiszen az új elnöknek egy sokak szerint "megtépázott" szervezetet kell majd megújítania.
Vágólapra másolva!

A kamaráról szóló jogszabály értelmében immáron törölték a kötelező tagságot. Ennek következtében az MKIK 800 ezres tagsága néhány tízezerre esett vissza. Ezzel párhuzamosan a gazdasági érdekvédelmi szervezettől visszavettek számos hatósági jogkört. A kamara a tagságon és a jogosítványokon túl sokak szerint tekintélyét is elveszítette a közelmúltban. Nem, vagy csak kevésbé hallatta szavát a vállalkozásokat érintő kérdésekben. Mások szerint viszont éppen az ellenkezője az igaz. Az, hogy melyik változat a nyerő, az október 30-án dől el, amikor is elnököt választanak.

A két jelölt a mostani vezető, Tolnay Lajos és az MGYOSZ alelnöke, Parragh László. Utóbbi kedden számolt be elképzeléseiről. Hangsúlyozta, egy Európába igyekvő ország nem lehet meg hatékonyan működő kamara nélkül. Ez a mostani nem olyan. Ezt igazolja, hogy a 800 ezer tagból mára csak 29 ezren maradtak. Bár az igaz, hogy a nagyobb vállalkozások nem szüntették meg tagsági viszonyukat, de egy jól működő kamarának szüksége van a kis- és közepes vállalkozásokra is. Parragh, mint mondta, ha elnyeri az elsőséget - amire, mint fogalmazott, nagy esélyei vannak -, akkor egy nemzeti kamarát kíván létrehozni, amely erőteljesen lobbizik majd tagjai érdekeiért. Törekedni fog a többi szakmai érdekképviselettel, illetve a mindenkori kormánnyal való mind jobb együttműködésre. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte: elfogadhatatlan, hogy a kamara véleménye még csak el sem jut a kormányhoz. Parragh László hangsúlyozta: október 30-án nem a személyekre, hanem a programokra kell hogy szavazzanak, mert csak ez utóbbit lehet később számon kérni.

Tolnay Lajos természetesen másként látja a kamara eddigi működését, mint ellenfele. A Magyar Hírlapnak elmondta, kellő kormányzati támogatás híján is egy olyan közjogi kamara kialakításába kezdtek bele a közelmúltban, amely kifejezetten a tagság, mi több, minden vállalkozó érdekeit kívánja képviselni. Tolnay Lajos is a lobbimunka erősítését tekintené új elnökként elsődleges feladatai egyikének. Mint mondta, nem igaz, hogy véleményük nem jutott el a kormányig, hiszen például az adótörvények vitája során számos, a vállalkozókat szolgáló paragrafust építettek be a jogszabályokba. Így például az alacsony árbevételű vállalkozások maguk dönthetik el, hogy háromhavonta, avagy évente vallják be az áfát.

Tolnay Lajos elképzeléseiben a jövőben a szolgáltatói helyett ügyintézői kamara megteremtése szerepel. Ez azt jelenti például, hogy nemcsak tanácsot adnak egy pályázat elkészítésében, hanem tevőlegesen részt is vesznek annak kidolgozásában. A jelenlegi elnök most és a jövőben is semleges viszony kialakítására törekszik a politikai pártokkal és a kormánnyal.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

MKIK