<P>A lakosság javára rendeznék a gázvitát<BR/></P>

Vágólapra másolva!
A lakosság számára csak a mindenkori infláció arányában, az iparnak pedig nagyobb ütemben emeljék a földgázárakat - hangzik a Mol Rt. legújabb javaslata. Az alacsony hatósági árak okozta veszteségével küszködő - s egyben pereskedő - társaság a kormányzati elfogadástól várja ma már óránként 28 millió forintos gázüzletági veszteségének legalábbis csökkentését.
Vágólapra másolva!

A közgyűlés pénteken dönthet, elfogadja-e a gázüzletág három, százszázalékos Mol-tulajdonú társaságba szervezését. Arról azonban, hogy mi is legyen a későbbiekben ezen cégek sorsa, Hernádi Zsolt Mol-elnök csak annyit mondott tegnapi tájékoztatóján: "a döntéshez hosszú időre lesz szükség."

Kérdés, hogy mi a szándéka a múlt héten a Molban 10 százalék körüli részesedést szerzett osztrák olajvállalatnak, az OMV-nek. Mosonyi György vezérigazgató úgy fogalmazott: "van fantázia az együttműködésünkben." A Mol vezetői mindenesetre a pénteki közgyűlésen állásfoglalást kérnek az OMV-től, mik is a szándékaik. A válaszon múlik majd, ellenséges kivásárlásnak minősíti-e a közgyűlés az OMV lépését, vagy sem.

Az OMV-részvényvásárlásban nem a vevő személyével van gond, hanem azzal, hogy semmiképpen sem áll a Mol érdekében maga a tény: olcsón vásárolhatja fel bárki a papírjait. (Hasonló esetek elkerülését, a részvények árnövekedését szolgálná a vitás földgáz-ügyek rendbetétele.) A nagyobb tranzakciók megakadályozására az alapszabályt a mostani közgyűlésen módosítják, a jövőben kétszázalékos Mol-pakett megvétele is bejelentési kötelezettséggel járna.

A háztartásoknak és a távhőt termelő erőműveknek csupán az inflációval emeljék a földgázárait - javasolja Hernádi Zsolt, rendbe teendő a "gázos"-vitákat. Azonnali radikális emelésre viszont nem számíthatnak a termelővállalatok sem - ehhez ugyanis túl nagy a különbség a hazai, illetve a világpiaci, azaz lényegében a Mol eladási ár közt. A megkülönböztetést az tenné lehetővé, hogy a belföldi kitermelés (2,8 milliárd köbméter) nagyjából megfelel a háztartások (és a távhő) igényének.

Sem az áremelés időzítése, sem mértéke nem a mi hatáskörünk - válaszolta újságírói kérdésre az elnök. A labda tehát a kormányzat térfelén pattog, más kérdés, hogy tovább folyik - egy hónapos hosszabbítással - az rt. gázüzletágának költség-felülvizsgálata, s novemberben kezdődhet az ugyancsak a kormányzat által "szűkre szabott" gázár miatt indított per első fordulója.

Az ipar ugyan az inflációnál magasabb emeléssel számolhatna a javaslat elfogadásakor, ám a világpiacihoz, azaz a reálishoz közelítő tarifákkal. Ugyanakkor az ilyetén emelést az is elfogadhatóvá teszi, hogy az áramárból csupán 6-7 százalék a földgáz költsége. A Mol javaslat azért született, mert az általuk behozott gáz ára köbméterenként több mint 40 forint, a hazai kitermelésé 10 forint alatti (ez fedezi az igények több mint 25 százalékát), míg a Mol - a kormányzat által meghatározott - 21 forintért adhatja el a fűtőanyagot. A veszteség tehát óránként 20-30 millió forintra rúgott az elmúlt időszakban, a tegnapi tájékoztató pillanatában pedig pontosan 28 millió volt.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

A Magyar Köztársaság Kormányának honlapja

Mol Rt.

Korábban:

Nem változott a kormány álláspontja a gázárakról
2000. október 10.