Karácsonyi csúcs a vámhivatalokban

Vágólapra másolva!
A nemzetközi postaforgalomban szállított küldemények vámellenőrzését végző 14-es számú Vámhivatal az idén mintegy 2 millió levelet és csomagot kezel, és várhatóan 1 milliárd forint vámbevételt könyvelhet el év végén - nyilatkozta Tukacs György százados, a Vámhivatal parancsnoka. Elmondta: felkészültek a karácsonyi csúcsforgalomra, amikor is naponta 2000-2500 küldeményt kell majd ellenőrizniük.
Vágólapra másolva!

Bár szigorúan büntetik, mégis sokan próbálkoznak fegyvert, késeket, könnygáz sprayt, petárdákat valamint kábítószert tartalmazó csomagot feladni a postán. A vámosok azonban még a kihordás előtt többnyire kiszúrják ezeket a küldeményeket és innentől kezdve nehéz napok elé néznek a címzettek. Kábítószerrel való visszaélést mostanáig csupán két esetben tártak fel, ám az év végi csúcsforgalom még ezután jön. A drogokat egyébként a legkülönbözőbb módon próbálják elrejteni, így például volt, amikor a marihuánát egy könyv borítójába vagy járműalkatrészek között találták meg a vámosok - tájékoztatta a Magyar Hírlapot a 14-es számú Vámhivatal parancsnoka. Tukacs György elmondta, a devizatörvény értelmében ugyancsak tilos pénzt feladni borítékban, ám ennek ellenére többen megteszik. Deviza szabálysértést és bűncselekményt idén 123 esetben több, mint 3,5 millió forint értékben derítettek fel a 14-es számú hivatal munkatársai.

Jelenleg a szervezet naponta mintegy 400-500 küldeményt vizsgál át, ám ez a szám a karácsony előtti hetekben ötszörösére is megemelkedik. A százados elmondta, a vámellenőrzések 70 százalékát a nem kereskedelmi forgalom keretében küldött csomagok teszik ki, amelyek leginkább az USA-ból, a skandináv országokból és Ausztriából érkeznek. Az ellenőrzött küldemények száma már évek óta szinte azonos, annak ellenére, hogy a postai költségek meglehetősen magasak. Egy Amerikában feladott farmernadrág elküldése akár 10 ezer forintjába is kerülhet feladójának. A százados közölte még, megfigyelhető, hogy amíg 8-10 évvel ezelőtt Milka csokit, mosóport küldtek külföldről, addig most használt ruhát és különböző, a küldő országra jellemző ajándéktárgyakat.

Tukacs György felhívta arra a figyelmet, hogy a nem kereskedelmi forgalomban, ellenszolgáltatás nélkül, ajándékként küldött csomagok esetében 30500 forint alatt nem, felette viszont 10 százalék vámot és 25 százalék áfát kell fizetni. Postán 31,5 kilónál nehezebb csomagot nem lehet feladni. Jó tudni, hogy a növény- és állati eredetű küldeményekhez egészségügyi igazolás, a telefonokhoz a Hírközlési Főfelügyelet hozzájárulása, a gyógyszerek átvételéhez pedig kezelőorvosi igazolás szükséges.

Szilágyi Béla

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Vám- és Pénzügyőrség