<P>Jól zárták az utolsó negyedévet a nagy amerikai gyógyszergyártók</P>

Vágólapra másolva!
Átlagosan mintegy 15, 6 százalékkal nőtt a nagy amerikai gyógyszergyártók nyeresége az elmúlt év utolsó negyedében. A Schering-Plough, a Pfizer Inc. és az Eli Lilly & Co. negyedik negyedévi nyeresége hozzávetőlegesen megegyezik az előzetes várakozásokkal. Az adatokat nagyban módosította az olyan gyógyszerek iránt megnőtt kereslet, mint a Prozac, a Zyprexa vagy a potencianövelő Viagra.
Vágólapra másolva!

A tavalyi utolsó negyedévben 571 millió dollár volt a Schering-Plough amerikai gyógyszergyártó nettó eredménye, 13 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

A csütörtöki közlés szerint a cég részvényenkénti 39 centes nyeresége pontosan megegyezik az előzetes piaci konszenzussal. A vállalat az egy évvel korábbi azonos időszakról 506 millió dollár - részvényenként 34 cent - profitot jelentett.

A csoportszintű értékesítés a tavalyi év utolsó három hónapjában 6 százalékkal 2,4 milliárd dollárra nőtt a tavaly előtti 2,3 milliárd dollárról.

Szintén emelkedett a Pfizer Inc, az elsőszámú amerikai gyógyszergyártó működési nyeresége a negyedik negyedévben. A 20 százalékos növekedés összhangban áll az elemzői várakozásokkal.

A New York-i székhelyű cég - amely egyebek között a potencianövelő Viagráról ismert - 1,76 milliárd dolláros működési nyereséget termelt a rendkívüli tételek és a fúziós költségek nélkül. Ezek beszámításával a negyedéves nettó jövedelem 3 százalékkal, 1,42 milliárd dollárra - részvényenként 23 centre - csökkent. A megelőző év azonos időszakában 1,47 milliárdos - részvényenként ugyanúgy 23 centes - nyereség halmozódott fel.

A 2001. évi kilátásokat tekintve, a Pfizer egy részvényre legalább 1,27 dolláros nyereséget valószínűsít, miközben 5 milliárd dollár értékben tervez kutatás-fejlesztést. A fúziós költségcsökkentés keretében 1,2 milliárdot kívánnak megtakarítani. A 2000-2002-es időszakban a cég egy részvényre évente átlag 25 százalékos nyereségnövekedéssel számol.

A Pfizer közlése szerint figyelemre méltó gyorsasággal integrálták a - korábban 90 milliárd dollárért felvásárolt - Warner-Lambertet és a fúziós költségek további csökkentésével mintegy 430 millió dollárt takarítottak meg.

Az indianapolisi székhelyű Eli Lilly & Co. is megnövelte negyedik negyedévi profitját mintegy 14 százalékkal, köszönhetően egyes diabetikus és elmegyógyászati termékei iránt megnőtt keresletnek.

Az eladások 9, 1 százalékkal nőttek 2, 98 milliárd dollárra, ebből 4 százalék.- mintegy 669,9 millió dollár - a Prozac nevű antidepresszáns eladásából származik. A skizofrénia elleni Zyprexa-ból 18 százalékkal, egyes diabetikus termékekből 8 százalékkal fogyott több mint egy évvel korábban.

A gyár nettó jövedelme az egy évvel korábbi 671, 1 millió dollárhoz képest 767, 3 millió dollárra nőtt. A cég részvényeinek árfolyama 11 százalékkal csökkent éves összehasonlításban.

( Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Schering-Plough

Pfizer Inc.

Eli Lilly & Co.