A kormány 260 milliárdot költött utakra

Vágólapra másolva!
A mintegy 30 ezer kilométer hosszú közúthálózat üzemeltetésére 51 milliárd forintot, karbantartására 32 milliárd forintot, rekonstrukciójára 81,6 milliárd forintot, míg új utak építésére 96 milliárd forintot fordítottak az elmúlt három és fél évben - mondta Fónagy János közlekedési miniszter hétfői, a tárca munkáját értékelő sajtótájékoztatóján.
Vágólapra másolva!

A miniszter közölte: a közlekedési és vízügyi ágazat állítja elő a GDP 7-8 százalékát, foglalkoztatja a dolgozók egytizedét, és kezeli a nemzeti vagyon egynegyedét. Hozzátette: miközben a közúti járművek száma négy év alatt negyedmillióval, 2,9 millióra emelkedett, a közúti balesetek száma 13 százalékkal csökkent.

A tájékoztatón elhangzott: a kormányzati ciklus alatt a vezetékes ivóvízzel ellátott lakások aránya elérte a 92 százalékot, míg a lakosoké a 99 százalékot, mely megfelel a nyugat-európai színvonalnak.

Fónagy János elmondta, hogy a kormány alapvető törekvése volt a vasúti reform elindítása, ennek megfelelően megkezdődött a MÁV Rt. átszervezése, versenyképessé tétele az EU által is elfogadott ütemterv szerint. Így megalakult a pályakapacitásokat elosztó és pályahasználati díjakat megállapító társaság, az áruszállítás pedig 2002-től számvitelileg elkülönül. A miniszter szerint közlekedésdiplomáciai siker, hogy a magyar kormány mintegy 50 milliárd forint értékű ISPA-segélyt nyert el, amely a hozzá adódó ugyanakkora összegű magyar hányaddal jelentős lökést adhat a nemzetközi törzshálózati vonalak megkezdett felújításának.

A miniszter a hatósági díjak alakulásáról elmondta: miközben 1998 elejéhez képest a 2002-re becsült 6 százalékkal együtt a halmozott infláció 59,5 százalékos, addig az árnövekedés a vasúti személyszállításban 6,2 százalékponttal, a helyközi autóbusz-közlekedésben 3,6 százalékponttal, míg a közlekedési hatósági eljárási díjaknál 30,2 százalékponttal maradt el ettől. Egyedül a víz- és csatornaszolgáltatás díjainak növekedése haladja meg - 6,1 százalékponttal - öt év távlatában az infláció mértékét.

(MTI)

Ajánlat:

Közlekedési és Vízügyi Minisztérium