Bukaresti igen a szovátai gyógyfürdő-privatizációra

Vágólapra másolva!
A román szenátus közel féléves vizsgálódás után arra a következtetésre jutott, hogy a törvényeknek megfelelően került a szovátai gyógyfürdőtársaság magyar szakmai befektetők birtokába. A Danubius Rt. romániai leányvállalata, a Salina Invest Rt. tavaly 1,9 millió dollárért megvásárolta a szovátai gyógyfürdőtársaság részvényeinek 82,17 százalékát, és kötelezettséget vállalt arra, hogy két éven belül további 5 millió dollárt költ fejlesztésekre.
Vágólapra másolva!

A román felsőház szerda esti ülésén 74 szenátor szavazott igennel a privatizáció körülményeit vizsgáló különbizottság jelentésére. 53 szenátor elutasította a jelentést, egy szenátor tartózkodott. A jelentés megállapította, hogy a szovátai gyógyfürdőt az ország gazdasági érdekeinek megfelelően, az érvényben lévő törvények teljes tiszteletben tartásával adták el.

A jelentés mellett a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) és a kormánypártot támogató Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátorai, ellene az ellenzéki Nagy-Románia Párt (PRM), Nemzeti Liberális Párt (PNL) és Demokrata Párt (PD) törvényhozói szavaztak.

A szovátai gyógyfürdőtársaság részvényeinek 82,17 százalékát tavaly májusban vásárolta meg a Salina Invest Rt. a román államtól. A Danubius Rt. romániai leányvállalata mintegy ezer szállodai férőhely és egyéb ingatlan, valamint egészségügyi intézmény tulajdonjogát - beleértve a Medve-tó 20 évre szóló használati jogát is - nyerte el. A vevő a részvényekért 1,9 millió dollárt fizet, és kötelezettséget vállalt arra, hogy két éven belül 5 millió dollárt fordít a fürdővállalat korábbi években teljesen lepusztulni hagyott objektumainak felújítására.

A szovátai szállodákat működtető korábbi bérlők már a privatizációs megállapodást megelőzően, majd a szerződés aláírását követően is bíróságon támadták meg az üdülőközpont magánosítását, de a pereket minden szinten elveszítették.

A magyar veszélyt emlegető kormánypárti szenátorok mellé azonnal felsorakozott a szélsőségesen nacionalista Nagy-Románia Párt. A magyar kedvezménytörvény kérdésében kirobbant román-magyar vita egyik "mellékágaként" könnyen zöld utat kapott a szenátusban a külön vizsgálóbizottság felállítására tett kezdeményezés.

Az akkori hangulatot jól mutatta, hogy a bizottság felállításáról hozott szenátusi határozat előre kimondta: a szovátai privatizációval 200 milliárd lej nagyságú kár érte a román államot.

A szenátusi vizsgálóbizottság már tavaly novemberben elvégezte feladatát. A bizottsági tagok ugyan semmilyen törvénybe ütköző dolgot nem találtak, de úgy döntöttek, hogy még további három hónapot várnak, "hátha addig kiderül valami".

A privatizációs ügylet szabályosságát továbbra is vitató ellenzéki pártok szerint nem sikerült meggyőző módon tisztázni az ügyet, annak lezárását csak a PSD és az RMDSZ együttműködési megállapodása tette lehetővé.

(MTI)

Korábban:

A román szenátus vizsgálja a Danubius szovátafürdői vásárlását
(2001. szeptember 13.)

A Danubiusé a pöstyéni gyógyfürdő 67 százaléka
(2002. március 4.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből