Vágólapra másolva!
Szakértők arra számítanak, hogy az első negyedévben éves szinten akár 8-9 százalékkal is nőhet a japán GDP, túlszárnyalva ezzel az Egyesült Államokban regisztrált 5,8 százalékos növekedési ütemet - írja a CNN. Úgy vélik azonban, hogy mindez nem jelenti a gazdasági válság végét.
Vágólapra másolva!

Miután három egymást követő negyedévben csökkent a japán GDP értéke éves szinten, a CNN által megkérdezett szakértők úgy vélik, hogy az első negyedévben megtörik a tendencia, és az Egyesült Államokba, valamint az Ázsiába irányuló kivitel élénkülése miatt akár 8-9 százalékkal is bővülhet a japán gazdaság.

Az elemzők azonban hozzáteszik: egyetlen negyedév adataiból nem érdemes hosszabb távú következtetéseket levonni. Óvatosságra intenek a három évvel ezelőtti események is: 1999 második negyedévében a szigetország gazdasága 7,9 százalékkal bővült, de az adatok bejelentése után a jen erősödése visszafogta a kivitelt, így a tőzsde is csak rövid felfutással reagált a kedvező növekedési adatra.

Japán is beszállt a vámháborúba

Japán hivatalosan értesítette a Kereskedelmi Világszervezetet (WTO), hogy június 18-tól 100 százalékos vámot vet ki az Egyesült Államokból származó acéltermékekre, válaszul a márciusban elrendelt, 30 százalékig terjedő amerikai pótvámra.

A szigetország azt követően szánta rá magát a büntetővámok kivetésére, hogy kereskedelmi minisztere, Hiranuma Takeo és az Egyesült Államok kereskedelmi megbízottja, Robert Zoellock között szerdán folytatott tárgyalások eredménytelenül fejeződtek be.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Külföldre indulnak a japán megtakarítások
(2002. május 9.)