Milliárdokba kerül a másnaposság

Vágólapra másolva!
Évente közel 3 milliárd fontos veszteséget jelenthet a brit munkaadóknak a dolgozók másnapossága, egy új tanulmány szerint. A Personnel Today (PT) magazin felméréséből kiderül, hogy a cégek háromnegyede szerint veszteséget okoz nekik a dolgozók alkoholizálása.
Vágólapra másolva!

A rendszeres lógás az alkohol és kábítószer okozta másnaposságnak köszönhető, a PT felmérése szerint. Míg a brit cégek 75 százaléka állítja, hogy az alkohol miatt csökkent a termelékenység, a vezetők kétharmada nem biztos benne, hogy felismerné a drogfogyasztás tüneteit dolgozóin.

A PT magazin felmérését egy átfogó tanulmány előzte meg, amit a brit szakszervezetek kongresszusára (Trades Union Congress - TUC) készített a drogfüggőséget vizsgáló intézet (Institute for the Study of Drug Dependence). A tanulmány szerint évi 2 milliárd font veszteséget szenvednek a munkaadók az alkohol, és további 800 millió font veszteséget a drogfogyasztás miatt.

Az ellenszer jogi problémákat vet fel

Joggal gondolhatják a cégek, hogy szúrópróbaszerű drog és alkohol ellenőrzéssel ki lehetne küszöbölni a problémát. De a törvény adta keretek igencsak szűkösek az ilyen intézkedések kapcsán, írja a Business Europe.com.

Valójában nincs is megfelelő szabályozás Nagy Britanniában a munkahelyen történő drogfogyasztásra vonatkozóan, a cikk szerint. Az 1971-es drogtörvény kimondja, hogy bűncselekmény a kábítószerekkel való visszaélés, egy 1992-es törvény szerint pedig bűntetővé válik az a fuvarozó, aki ital vagy kábítószer hatása miatt nem képes dolgozni.

Drogra vonatkozóan Magyarországon sem egyértelmű a helyzet.

Az egyetlen módja annak, hogy Nagy Britanniában a munkaadók szúrópróbákat foganosítsanak az, hogy annak lehetőségét a dolgozók szerződésébe beleírják. Ehhez viszont a dolgozók hozzájárulása is kell. Munkajogászok szerint a dolgozók ilyen jellegű ellenőrzése miatt védtelenné válhat a cég olyan esetekben, amikor a lapátra tett dolgozó azt állítja, hogy méltánytalanul bocsátották el. A szakértők szerint a szúrópróbák végzése illegális.

A PT felmérése szerint a munkaadók 78 százalékának vannak a házirendben alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályai. A cégek 84 százaléka abban is segédkezne a felmérés szerint, hogy alkohol, illetve kábítószer problémákkal küszködő dolgozói számára szakértők segítségét biztosítsa.

Kinek az érdeke a drog- és alkoholteszt?

A szakértők szerint azzal is tisztában kell lennie a munkaadónak, hogy miért ellenőrzi dolgozóit. Olyan esetekben, ahol a tesztelés olyan társadalmi normákat erősít meg, ahol elfogadhatatlan az alkohol és a drog túlzott használata, ezt le kell szögezni a szerződésekben és a házirendben. De az ilyen intézkedéseket a magánszférájuk durva megsértésének foghatják fel bizonyos dolgozók, akik munkaidőn kívül fogyasztanak kábítószert vagy alkoholt, pusztán rekreációs okokból, és ez nem befolyásolja a munkájukat, mondják a Business Europe.com által megkérdezett emberi erőforrás szakértők.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Munkavállaló alkoholtól befolyásolt állapota

Nem hiányzik a könyvtárából?

E-business - Stratégia vállalati felsővezetőknek