Az IBM-ügy után sem kapnak adókedvezményt a multik

2002.11.15. 7:45

A székesfehérvári IBM-gyár bezárásának tanulságai ellenére a Magyarországon működő multinacionális vállalatok aligha számíthatnak jelentős adókedvezményekre, noha a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) a jelenlegi 18 százalékos társasági adó 12, a termelő vállalatok esetében pedig 10 százalékot tartana szükségesnek. Csaba László professzor szerint ugyanakkor a külföldi cégek nem elsősorban az adókedvezmények miatt jönnek Magyarországra - írja a Magyar Hírlap.

A Pénzügyminisztérium szóvivője, Máté Dániel a lapnak elmondta, hogy a pénzügyi tárca nem tervez jelentős változtatást az adótörvényen.

A 18 százalékos társasági adó egyébként alacsonyabb, mint az uniós átlag, igaz az EU-ban 12 százalékban határozzák meg ezen adófajta minimumát. Ez alól egyedül Írország kivétel, ahol 10 százalékos társasági adót fizetnek a vállalatok. Az MGYOSZ által javasolt adócsökkentés már csak azért is valószínűtlen, mert - a Magyar Hírlap számításai szerint - a 12 százalékos társasági adó bevezetésével a költségvetés mintegy 160 milliárd forinttól esne el. A kormány számításai szerint az adótörvény módosításai következtében mintegy 15-16 milliárd forint marad a vállalatoknál.

Csaba László, a Közép-Európai Egyetem (CEU) professzora a Magyar Hírlapnak adott interjújában a témához kapcsolódóan elmondta: véleménye szerint kevés az esélye annak, hogy az esetlegesen megszűnő adókedvezmények hatására távoznának a Magyarországon működő multinacionális vállalatok. A professzor szerint ezek a cégek elsősorban azért választják hazánkat, mert a belátható közelségben lévő EU-tagság jó vonzerőt jelent, és a munkaerő esetében sem az olcsóságot, hanem az együttműködő-képességet tartják szem előtt.

Csaba László szerint azok a cégek, amelyek az adókedvezményekben rejlő lehetőségeket keresik, már rég a Távol-Keletre, vagy a szomszédos országokba - Szerbiába, Romániába - települtek. A professzor szerint adókedvezményekkel elsősorban a nem megbízható országoknak kell élni - írja szombati számában a Magyar Hírlap.

(Üzleti Negyed)

Korábban:

Miniszteri biztost neveztek ki az IBM gyárbezárására 
(2002. október 25.)

Jogszerűtlen az IBM-leépítés 
(2002. október 24.)

Baljós előjel az IBM-gyár bezárása 
(2002. október 24.)