A Standard and Poor's leminősítette Magyarországot

2002.11.19. 14:12

A Standard and Poor's nemzetközi hitelminősítő kedden egy fokozattal visszaminősítette Magyarország szuverén hosszú futamú forintadósságát, mivel az elmúlt két év jelentős költségvetési expanziója miatt aggályosnak tartja középtávú államháztartási deficitcélok elérhetőségét.

A belső adósság osztályzata a keddi londoni bejelentés szerint az eddigi A pluszról A-ra módosul. A cég egyben megerősítette a hosszú futamú devizaadósság A mínusz osztályzatát, stabil kilátással.

A hitelminősítő indoklása szerint a kormány középtávú stratégiája túlságosan derűlátó: a kabinet jövőre 4,5, 2004-re 3,0 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt vár az idei évre becsült 8,7 százalék után, míg a Standard and Poor's szerint a deficit jövőre 5,4, 2004-ben pedig 4,3 százalékos lesz az a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt.

A hitelminősítő várakozása szerint az államadósságnak a GDP-értékhez mért aránya idén a tavalyi 53,1 százalékról 56,0 százalékra nő, bár 2005-ig 53,0 százalékra csökken.

A közelgő csatlakozás nem változtat a megítélésen

A hitelminősítő másik - szintén kedden nyilvánosságra hozott - jelentésében közli, hogy riválisával ellentétben csak akkor egyesíti az uniós tagjelölt országok bel- és küladósi osztályzatát, ha az uniós csatlakozás menetrendje ismert. A Moody's a piacok által tényként kezelt uniós bővítésre hivatkozva a múlt héten egyesítette a két osztályzatot, így felértékelte Magyarország devizaadósságát.

A hitelminősítői piac harmadik nagy szereplője, az európai Fitch Ratings inkább az S and P óvatosságával ért egyet: a cég a minap arra figyelmeztetett, hogy a költségvetés és a folyómérleg egyenlegének romlása "hátrányosan érintheti" Magyarország besorolását.

(MTI)

Ajánlat:

Standard and Poor's 

Korábban:

A Moody's felminősítette Magyarországot
(2002. november 12.)

Kiugróan magas lesz az államháztartás hiánya
(2002. október 30.)