Csizmár Gábor: Még várni kell az uniós bérszínvonalra

2005.09.23. 16:14

Csizmár Gábor munkaügyi miniszter járt az [origo] Vendégszobájában. Olvasóink az elhelyezkedés nehézségeiról, a kényszervállalkozásokról, és a munkaerő-kölcsönzőkről faggatták a minisztert. A miniszter elmondta: egy évtizedet még várni kell az uniós bérszínvonalra.

Ma jött ki a KSH jelentése, amely szerint ismét nőtt a munkanélküliség. A miniszter úr sikeresnek érzi a tevékenységét? (cool)

 

Soha nem fogom annak érezni. De annak örülök, hogy nőtt a foglalkoztatottak száma jobban, mint a munkanélküliek száma.

 

Ön szerint mikor érik el a magyar fizetések az EU-s átlagot? Ugyanis most kicsit hülyének érzem magam, amikor egy osztrák vagy holland mesél arról hogy ugyan azért a munkáért amit én csinálok tízszer annyi pénzt kap. Nekem meg megélhetési gondjaim vannak, mert mindent legombol rólam az állam. (karl_boro)

 

Körülbelül akkor amikor a magyar gazdaság teljesítménye is meg fog felelni az EU átlagának. Az elmúlt három évben kétszer olyan gyorsan emelkedtek a bérek, mit a gazdaság teljesítménye, mind a két növekedés messze meghaladta az EU-s átlagot. Zajlik egy felzárkózás, reálisan szerintem még legalább egy évtized kell ahhoz, hogy elérjük az EU átlagot.

 

A nők még mindig kevesebbet kapnak ugyan azért a munkáért, mint a férfiak. Tesznek ez ellen valamit? (cool)

 

Igen, garanciát teremtünk például arra, hogy a minimálbér kifizetését ne lehessen kijátszani normarendezéssel. Javaslatot teszünk az iskolai végzettséghez kapcsolódó bérminimumokra, arra kérjük az ágazati párbeszéd bizottságokat, hogy ágazati kollektív szerződésben rögzítsenek az ágazat sajátosságaihoz igazodó bértarifarendszert. Ehhez támogatást, útmutatást, segítséget adtunk.

 

Engem a kismamák munkavállalási lehetőségei érdekelnének - ez a szabály ugyanis nemrég megváltozott-ha jól tudom. (Kismama31)

 

A közeljövőben lép érvénybe, hogy a GYES-en lévő kismama is dolgozhat, a gyerek 1 éves korától teljes munkaidőben.

 

Miért van az, hogy a mai napig bevett kérdés egy állásinterjún - ha fiatal nő a jelentkező -, hogy tervez-e a közeljövőben családot alapítani, a gyerek már akkor akadály, ha még meg sem született? (holger_cz)

 

Magát a kérdést is diszkriminatívnak tartom, a munkáltatónak ehhez semmi köze nincs.

 

Néhány cseh politikus megpróbált egy hónapig minimálbérből megélni. Nem sikerült nekik. Ön tervez valami hasonló kísérletet? (batman)

 

A színjáték kedvéért lehet ilyet csinálni, helyette inkább arra tettem javaslatot, hogy a minimálbér 2006-ban kétszer jobban növekedjen, mint az átlagbér.

 

Mit tesznek azért, hogy a versenyszférában is biztosított legyen a diplomás minimálbér? (monka_)

 

Javaslatot tettünk arra, hogy a minimálbér legalább 120  százaléka legyen a diplomások minimálbére, ennél magasabb arányban is megállapodnék szívesen az országos érdekegyeztető tanácsban.

 

Az állami csődvállalatok vezetőségének még mindig hihetetlenül magas végkielégítés szerepel a munkaszerződésében? Ez nem az ön hatásköre ill. felelőssége? (Sasa)

 

Ez a tulajdonosi jogot gyakorló felelőssége, de két évvel ezelőtt elődöm javaslatára a kormány úgy döntött, hogy megszigorítja a szabályokat. Ha úgy látja, hogy van még mit szigorítani örülnék a konkrét javaslatainak.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK