Ketyeg a MÁV ÁBE ügyfelek határideje

Vágólapra másolva!
Azoknak a károsultaknak, akiknek olyan gépjárművel okoztak kárt, amelynek üzembentartója a MÁV ÁBE biztosítónál kötött kötelező gépjármű- felelősségbiztosítást (kgfb), de augusztus 16-ától nem szerződött másik biztosítóhoz, a szokásos módon a Mabisz Gépjárműkárrendezési Iroda kártalanítási számlájáról előlegezik meg a kár kifizetését - közölte Ragályi István, az iroda ügyvezető igazgatója.
Vágólapra másolva!

Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a kgfb-vel nem rendelkező károkozónak mindenképpen meg kell téríteniük a kárt, de azt már a kártalanítási számlára fizetik be. Ellenkező esetben bíróság kötelezi őket erre. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) augusztus 15-diki hatállyal függesztette fel a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) tevékenységét fedezet hiány miatt. Az az egyesületnél a felfüggesztő határozat időpontjáig - július 31-ig - kilenc milliárd forintnyi mintegy 10 ezer függő kár felére volt fedezet.

A biztosító tevékenységének felfüggesztését megelőzően okozott kár esetében más a jogi helyzet, akkor ugyanis a károkozó biztosított volt. Így, ha a kár kifizetésére a MÁV ÁBE biztosítónak nincs pénzügyi fedezete, akkor sem fizetnek helyette a Mabisz kártalanítási számláról. Akkor a károsult polgári perben érvényesíteni a kárát, ha a károkozó önként nem akar fizetni - magyarázta Ragályi István.

A Mabisz kárrendezési számláját a biztosítók töltik fel gördülő elszámolásban. Évente mintegy három milliárd forint előleg kifizetése történik meg a számláról, és 800 millió forint a károkozók által visszafizetett összeg.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 2008. július 31-én jelentette be, hogy 2008. augusztus 15-i hatállyal visszavonta a MÁV ÁBE tevékenységi engedélyét. Az engedély visszavonásával augusztus 16-án nulla órától szűnik meg a MÁV ÁBE biztosítónál lévő autósok kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása.

Aki nem köt új szerződést, augusztus 15-e után nem vehet részt a közúti közlekedésben, ha mégis megteszi, akár százezer forintos pénzbírsággal is sújtható, amennyiben egyben ő az üzemben tartó is.

Binder István, a PSZÁF szóvivője elmondta, hogy az eddigi szerint a más biztosítóhoz átszerződött MÁV ÁBE-ügyfelek száma már elérte a 100 ezret. A gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfelek száma a nyilvántartások szerint a MÁV ÁBE-nél mintegy 165 ezer, és a valódi szám ennél valamivel kevesebb is, mert az időközben lemorzsolódott ügyfelek is szerepelnek rajta.