Vágólapra másolva!
A Mol, Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató szerint, semmilyen körülmények között sem kezd együttműködésbe az orosz Szurgutnyeftyegazzal, még ha ezért fel is kell áldoznia az ellenőrzést a Zapadno-Malobalik (ZMB) olajlelőhely felett - írta szerdán a Vremja Novosztyej orosz lap cikke, ami szerint ennek következményei lesznek.
Vágólapra másolva!

Az orosz újság elsősorban Hernádi Zsolt azon kijelentésére alapoz, amely szerint "jóllehet ez a projekt fontos a vállalat számára (a ZMB), annyira mégsem értékes, hogy rákényszerítse a Molt a stratégiai befektetőkhöz fűződő viszonyának, és a függetlenség megőrzését célzó irányvonalának a felülvizsgálatára."

A Vremja Novosztyej orosz szakértők véleményét idézve megjegyezte: a magyar olajszakemberek függetlenségére senki sem pályázik, az orosz vállalatnak Mol-részesedésére kizárólag a Nabucco gázvezeték dokumentációjához történő hozzáférés érdekében van szükség.

Az orosz lap szerint a szakértők meg vannak győződve arról, hogy ha a magyarok fenntartják álláspontjukat, az orosz fél számára csak két lehetőség kínálkozik: a vita bírósági úton történő elintézése, vagy az, hogy a Mol oroszországi kitermelőegységeinél folytatandó, minden lehetséges ellenőrzéssel "ráveszik" a magyar vállalatot, változtasson az orosz partnerhez fűződő viszonyán.

A szakértők szerint a Szurgutnak minden esélye megvan arra, hogy a bíróságon (eredményesen) támadja meg az alapszabályát nemrégiben módosító Mol részvényesi közgyűlési döntését.

Az egyik szakértő úgy vélte, ha Budapesten semmit sem sikerül elérni, a stockholmi döntőbírósághoz kell fordulni, s ha nem sikerül igazságot szolgáltatni, más eszközökkel is lehet küzdeni: az orosz ökológusoknak például kifogásaik támadhatnak a Mol kitermelőegységeivel kapcsolatban.

Dmitrij Alekszandrov szakértő a lapnak megjegyezte, hogy nem ez a Mol egyetlen oroszországi lelőhelye, s mindegyikről nem fogják kipenderíteni. A Mol fő tevékenysége egyébként nem a kitermelés, hanem a feldolgozás és az értékesítés, végső esetben kereskedőktől vásárol majd olajat és azt dolgozza fel.