Vágólapra másolva!
Magyarország teljesítette az Európai Bizottság által elvárt lépéseket a költségvetési hiány lefaragására, de ezzel együtt továbbiakra is szükség lehet a deficit 3 százalék alá szorítására 2011-ig. Egy amerikai közgazdász azonban veszélyeket lát a kelet-európai államháztartásokban.
Vágólapra másolva!

Joaquin Almunia, az EB gazdasági és pénzügyi biztosa szerint "Magyarország és Lettország, amelyek élvezik a feltételes fizetési mérleg-támogatás előnyeit (az IMF, az unió és a Világbank 20 milliárd euróját - a szerk.), úgy tűnik, képesek lesznek a meghatározott határidőre 3 százalék alá szorítani a deficitet." Hozzátette még, hogy "további lépésekre lesz szükség, hogy biztosan sikerüljön."

Magyarország az unió által 2009 nyarán javasolt lépések nagy részét megvalósította. Ennek következtében teljesült a vállalt 3,9 százalékos deficitcél és a parlament egy szigorú költségvetést fogadott el 2010-re is. Ebben azonban vannak kockázatok mind bevételi, mind kiadás oldalról tekintve. A 2011-re elfogadott adócsökkentésnek nem látja fedezetét, ezért a 3 százalékos hiánycél teljesítéséhez további lépéseket javasol az EB.

Kenneth Rogoff neves amerikai gazdasági szakértő a szerdai Der Standardnak azt nyilatkozta, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatása ellenére is veszélyben van a magyar és több más európai államháztartás.

Az osztrák lapnak adott interjúban többek között arról beszélt: az IMF sok támogatást ad és adott a magas államháztartási hiánnyal küzdő európai országoknak, s ezek így időt nyernek. De nehéz lesz minden országot megmenteni, mert némelyik "elviselhetetlenül magas" hiányt halmozott fel. Az IMF korábbi vezető közgazdásza a Harvard Egyetem professzoraként tart előadást a davosi Világgazdasági Fórumon.

Amíg kedvező feltételekkel pénzhez jutnak, még megmenekülhetnek az államcsődtől. De kevés ország van olyan politikai helyzetben, hogy keresztülvigyen egy szigorú takarékossági programot - vélekedett. "Úgyhogy a következő években látni fogunk néhány államcsődöt" - fogalmazott.

A kérdésre, hogy mely országokat látja veszélyben, Ukrajnát, Lettországot, Romániát, Magyarországot és Görögországot említette a közgazdász. Írországnak és Portugáliának is vannak problémái - tette hozzá. "Az IMF időt nyert az országoknak. De nem mindegyik fog megbirkózni a kihívással" - vélte.

Rogoff szerint a nemzetközi bankválságokat rendszeresen követi költségvetési válság. A probléma ezúttal elsősorban Kelet-Európát érinti. A térségben erős banki jelenléttel rendelkező országok számára nehéz időszak következik a széleskörű nemzetközi garanciák lejárta után. Ausztriának államcsődtől nem kell tartania, bankválságtól viszont igen - vélte.

Barack Obama amerikai elnök bankszektort érintő intézkedéseit "szimpatikusnak, de kissé túlzottnak" tartja Rogoff. Túlzottnak tartja a bankok kockázatvállalási lehetőségének Obama által javasolt korlátozását, és hiányolta a bankok rövid távú eladósodása elleni stratégiát. Nemrég megjelent könyvében Rogoff kifejtette azt az elméletét, amely szerint a pénzügyi rendszeren belüli, erőteljes rövid távú eladósodottság sok válság okozója volt.