London bizonytalan a kamatcsökkentést illetően

Vágólapra másolva!
A citybeli elemzők ugyan nem zárják ki, hogy a magyar jegybank (MNB) pénzügypolitikai testülete hétfőn újabb kamatcsökkentésre szánja rá magát, de igen szorosnak tartják a kamattartás és az enyhítés valószínűsége közötti különbséget.   
Vágólapra másolva!

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó térségi szakelemzőinek alapeseti forgatókönyve az, hogy a magyar jegybank monetáris tanácsa a hétfői kamatdöntő ülésen nem változtat az 5,25 százalékos alapkamaton, véleményük szerint azonban "akár 40 százalék is lehet" annak az esélye, hogy az MNB mégis végrehajt egy kamatcsökkentést.

A JP Morgan előrejelzése szerint mindazonáltal a hét monetáris tanácsi tag közül hárman szavaznak majd egy negyed százalékpontos csökkentésre, és várhatóan Bihari Péter lesz az, aki "átbillenti" az eredményt a kamattartás felé.

Bihari Péter nemrégiben egy interjúban utalást tett a kamatcsökkentési szünet lehetőségére a kockázati prémiumok emelkedése miatt.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport felzárkózó piaci elemzőinek pénteki előrejelzése szerint "nagyon szorosak" az esélyek az MNB hétfői kamatdöntő ülése előtt. Jóllehet a forint az elmúlt napokban erősödött, a piac kilengési hajlama azonban továbbra is erős. Emellett a héten hivatalba lépő új Fidesz-kormány "bizonytalan nyilatkozatokat" tett a várható költségvetési politikáról, és "agresszív bírálatokat" címzett az MNB-nek.

A Barclays Capital előrejelzése az, hogy a magyar jegybank folytatni fogja a monetáris enyhítést, ahogy az infláció tovább lassul, de "a jelenlegi helyzetben" elképzelhető, hogy egyelőre a kamattartás mellett dönt. A ház júliusra várja a kamatcsökkentések újrakezdését, abban az esetben, ha addig "a globális és a hazai helyzet világosabb lesz".

A Goldman Sachs (GS) londoni befektetési részlegének elemzői várnak ugyan "még egy utolsó", negyed százalékpontos MNB-kamatcsökkentést hétfőre, de szerintük is megvan annak a kockázata, hogy a magyar jegybank most kivár, és a piacok stabilizálódása után hajtja végre e kamatcsökkentést.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői egyértelműen azzal számolnak, hogy az MNB hétfőn nem változtat alapkamatán, ugyanakkor azt is valószínűsítik, hogy a magyar jegybank nem deklarálja nyíltan az enyhítési ciklus végét.