Az átlépés veszélyeire figyelmeztet a nyugdíjpénztár-szövetség

Vágólapra másolva!
Magánnyugdíjpénztár-váltások, és egy pénztáron belüli portfólióváltások esetén is elveszhet a pénztártag megtakarításainak hozamgaranciája, ha nem telik el közöttük elég idő. Az átlépés minden esetben költségekkel is jár.
Vágólapra másolva!

Elveszíthető a hozamgarancia, ha a pénztártag öt éven belül egynél többször pénztárat, illetve a pénztáron belül portfóliót vált - hívja fel a magánnyugdíjpénztári tagok figyelmét közleményében a szektortagok 90 százalékát tömörítő Stabilitás Pénztárszövetség.

"Fontosnak tartjuk felhívni a pénztártagok figyelmét arra a 2010. január 1-jén életbe lépett jogszabály-módosításra, amely szerint a más pénztárba átlépő tagok elveszítik a hozamgaranciára való jogosultságukat, ha a felhalmozási időszakban kezdeményezett pénztárváltások között nem telt el legalább öt év" - figyelmeztet Juhász Istvánné, a szervezet főtitkára.

A jogszabály-módosítás a 2009. december 31-ig kezdeményezett átlépésekre nem vonatkozik. Nem számít a tag általi kezdeményezésnek, ha valaki a pénztárak egyesülése vagy szétválása miatt kerül új pénztárba. Elvész viszont a jogosultság akkor is, ha a pénztáron belül a tag által kezdeményezett portfólióváltások között nem telik el legalább öt év (kivéve a 2009. december 31. előtti portfólióváltásokat).

A hozamgarancia biztosítja, hogy a tagi befizetések az inflációval megegyező hozamot garantáltan megőrizzék. Amennyiben a nyugdíjba lépéskor a magánnyugdíjpénztár által vezetett számla egyenlege nem éri el a hozamgarantált tőke összegét, úgy azt a Pénztárak Garanciaalapja kiegészíti. Ez a garancia a teljes felhalmozási időszak összesített befizetéseire és összesített hozamára vonatkozik, tehát nem az egyes évek befizetéseit és hozamát kell figyelembe venni - áll a közleményben.

Az átlépés egyébként minden esetben költségekkel (a tag követelésének egy ezreléke) jár, amit a számlaegyenlegből vonnak le. Azon pénztártagoknak, akik két éven belül átlépnek, az átlépési költségen felül maximum 5000 forint átlépési díjat is fizetniük kell, ha az átlépés költségei meghaladják a követelés egy ezrelékét.

A Stabilitás adatai szerint az átlépők száma az elmúlt években folyamatosan emelkedett, 2009-ben már meghaladta a 200 ezer főt.