Eladhatja az MKB-t a BayernLB, de nem most

Vágólapra másolva!
Most nem, de később lehetséges, hogy eladja az MKB-t német anyabankja. A Bayerische Landesbank gyorsjelentésében "elkobzásszerűnek" nevezi a magyarországi bankadót.
Vágólapra másolva!

Stefan Ermisch, a Bayerische Landesbank (BayernLB) pénzügyi igazgatója megerősítette: lehetséges, hogy a külföldi terjeszkedéseiből kivonuló német pénzintézet eladja a magyar MKB Bankot. "A következő években meglátjuk, mi a legjobb irány az MKB számára" - jelentette ki, hozzátéve, hogy a jelenleg a piaci környezet nem megfelelő az eladásra.

Az MKB esetleges eladásáról szóló értesülések mellett néhány hónapja az a pletyka is elterjedt, mely szerint a magyar kormány is érdeklődik, de a Nemzetgazdasági Minisztérium ezt azóta légből kapottnak nevezte.

Stefan Ermisch a BayernLB gyorsjelentésének megjelenése alkalmából nyilatkozott. A jelentésből kiderül, meredeken csökkent a második negyedévben a bank nyeresége, főként az MKB miatt. A bedőléssel fenyegető hitelek fedezésére félretett 355 millió euró kétharmadát az MKB romló hitelállománya miatt kellett tartalékolni. További megterhelést jelent a magyarországi banki különadó, amely "részben elkobzásszerű, hiszen független a nyereségtől". (Az MKB veszteséges első félévéről itt olvashat.)

A BayernLB adózás előtti nyeresége az április-júniusi időszakban 56 millió euró volt, ez 88 százalékkal kevesebb az év első három hónapjában elért 498 millió eurónál.