Piaci manipulációval vádolják a Molt a horvátok

Vágólapra másolva!
A Molt gyanítják azok mögött a ciprusi cégek mögött, amelyek jegyzett tőkéjük sokszorosáért vettek INA-részvényt az elmúlt három hónapban a Vecernji List horvát lap szerint. A lap szerint az ügyben feljelentést is tett a horvát pénzügyi felügyelet.
Vágólapra másolva!

Piaci manipulációval vádolja a Molt a horvát pénzügyi felügyelet, amely szerint a vállalat ciprusi cégeken keresztül vásárolt részvényeket, a szlovák alvilág pedig pénzmosás miatt szerezte meg a horvát olajvállalat papírjait - közölte a Vecernji List horvát napilap az internetes oldalán.

A lap szerint birtokába került a horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) feljelentése, amelyet a bűncselekmények gyanúja miatt tett az ügyészségen. Ebből az derül ki, hogy az egyik leggazdagabb és "az alvilághoz szorosan kötődő" szlovák állampolgár, Mario Hoffman ciprusi cégen keresztül vásárolt INA-részvényeket az elmúlt hónapokban. A HANFA feltételezése szerint az ügylet pénzmosást szolgált, amit az támaszthat alá, hogy a férfi korábbi vállalkozásait is korrupciós botrány és pénzmosás kísérte.

A lap terjedelmes beszámolót közölt arról is, hogy a horvát pénzügyi felügyelet rekonstruálta azokat a részvényügyleteket, amelyek mögött a Molt gyanítják. A jelentés szerint azonban nem látni közvetlen kapcsolatot a szlovák pénzmosás és a magyar olajtársaság között.

A New York-i székhelyű Convergex brókerház az elmúlt három hónapban több mint 161 ezer INA-részvényt szerzett - ez a cég papírjainak 1,61 százaléka - 531 millió kuna (1 kuna 36,11 forint) értékben. A részvények azonban három ciprusi bejegyzésű céghez kerültek, de a HANFA információja szerint kettőnek mindössze néhány ezer dolláros a jegyzett tőkéje, így a pénzügyi erejüket jelentősen meghaladja a több mint félmilliárd kuna értékű vásárlás. A felügyelet elnöke, Ante Samodol által aláírt jelentés szerint a ciprusi felvásárlók mögött a Mol állhat, amely a titkos részvényvásárlásokkal "megtévesztette a befektetőket", hogy megszerezze az INA-részvényeinek több mint 50 százalékát.

A horvát kormánynak és a horvátországi nyugdíjalapoknak jelenleg összesen 48,89 százalékos INA-részvényhányad van a birtokában, míg a magyarok, vagyis a Mol a Convergexszel, valamint az OTP Bankkal, az Erste budapesti befektetési alapjával, illetve az ING Bank szintén magyarországi leányával együttesen 49,08 százalék tulajdonnal rendelkeznek. A HANFA szerint a magyarországi bankok is a Mol számára vásároltak a zágrábi tőzsdén az INA értékpapírjaiból - írja a horvát lap.

A horvát kormány szombaton mégsem módosította az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos törvényt, Jadranka Kosor miniszterelnök szerint a kabinet megvárja a részvényfelvásárlásokkal kapcsolatban indított, Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedő ügyészségi vizsgálat eredményét. Kosor még a hét elején közölte, hogy a kormány a szombati ülésén az INA privatizációjáról szóló törvényt úgy kívánja módosítani, hogy egyetlen tulajdonos kezébe se kerülhessen 49 százaléknál nagyobb hányad. Ezt az után jelentették be, hogy a HANFA hétfőn a pénteki tőzsdezárásig felfüggesztette a horvát olajvállalat papírjaival való kereskedést.

Az INA legnagyobb részvényese jelenleg a Mol, amely 47,26 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik a társaságban, a horvát kormánynak 44,84 százaléka van. Az elmúlt hónapokban az INA papírjainak árfolyama szinte folyamatosan emelkedett, a tőzsdei felfüggesztés előtti héten átlépte a 4000 kunát.

A horvát olajvállalat papírjainak tőzsdei forgalma akkor lendült fel, amikor decemberben a Mol 2800 kunás áron sikertelen vételi ajánlatot tett a kisrészvényesek részére. Horvát nyugdíjalapok ugyanis 30 kunával magasabb áron kezdték felvásárolni az INA részvényeit, de ismeretlen hátterű külföldi befektetők is felverték az árakat. A lapok a Molt sejtik a vásárlások hátterében.

A magyar olajvállalat ugyanakkor már a december 15-ei sajtótájékoztatóján jelezte, hogy álláspontja szerint az INA részvényeinek drágulása mögött ellenséges, spekulációs és manipulatív okok lehetnek, majd hivatalosan is indítványozta, hogy a horvát tőkepiaci felügyelet vizsgálja ki a tőzsdén történteket. December végén ugyanezért a horvát versenyhivatalhoz is beadvánnyal fordult a magyar olajtársaság.