Financial Times: Csak a görög és az olasz pénzügyminiszternél volt jobb Matolcsy

Vágólapra másolva!
A politikai szempont húzta le Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert a Financial Times európai pénzügyminisztereket értékelő listáján, aki 19-ből a 17. helyen végzett, olasz és görög kollegája előtt. Az élen a svéd pénzügyminiszter áll.
Vágólapra másolva!

A Financial Times idén hatodik alkalommal készítette el az európai pénzügyminisztereket rangsoroló listáját. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 19-ből a 17. lett, utána már csak az olasz miniszter, Giulio Tremonti (ő már távozott posztjáról), és a görög pénzügyminiszter, Evangelios Venezios áll. Matolcsy a tavalyi listán is 17. volt, holtversenyben a spanyol pénzügyminiszterrel, Elena Salgadóval együtt.

A brit gazdasági napilap a lista összeállításakor három szempontot mérlegel: a gazdasági teljesítményt (itt például a munkanélküliség szintjét és a hiány mértékét nézik), a politikai teljesítményt (hét vezető közgazdász véleménye alapján) és hitelességi szempontokat.

Matolcsy a politikai szempontokat vizsgálva az összes miniszter közül a legutolsó, 19. helyen végzett. A gazdasági szempont alapján ugyanakkor a tizedik lett, míg a hitelesség szempontjából a 16.

Robert Bergqvist, a stockholmi SEB Bank vezető közgazdásza szerint alacsonyobb pontszámokat adtak idén, mondván a miniszterek nem értik, és naívan közelítik meg a legfontosabb problémákat. Az euróválság a listán is nyomot hagyott. A portugál miniszter a 12, őt követi spanyol, osztrák, majd francia kollegája. A görög pénzügyminiszter tavaly (akkor George Papakonsztantinou töltötte be a posztot) még nyolcadik lett, míg a mostani az utolsó helyen végzett. A tavalyi utolsó, az ír pénzügyminiszter idén a 10. lett.

Így nem csoda, hogy egy euróövezeten kívüli ország minisztere, a svéd Anders Borg végzett az első helyen. Őt azért dícsérik, mert korán felismerte, hogy meg kell erősíteni a bankokat. A pénzügyi piacok díjazták politikáját, mivel hogy a svéd gazdaság kivételesen jól teljesített 2011-ben, részben a korábbi reformoknak és a fiskális óvatosságnak köszönhetően.

A lista második helyezettje a tavalyi első, a német Wolfgang Schauble, őt a lengyel miniszter, Jacek Rostowski követi (ő tavaly a második volt). De benne van az első tízben a szlovák (6. helyezett) és a cseh pénzügyminiszter (8. helyezett) is.