Drasztikusan drágulhatnak a közműdíjak

2006.12.04. 16:37

Budapesten jövőre csaknem minden közszolgáltatás díja jobban drágulna a KSH inflációs prognózisában jelzett 7,2 százalékos mértéknél; a vízdíjat az egyre csökkenő fogyasztás, és a jelentős energiaköltségek miatt javasolják a korábbi éveknél jobban megemelni.

A Főpolgármesteri Kabinet hétfőn a cégjavaslatokat némileg lefaragva véglegesítette azt a hivatali álláspontot, amelynek alapján a Fővárosi Közgyűlés a jövő héten az új tarifákról dönt. A kéményseprésnél 5,4 százalékos, a vízdíjnál 9,8 százalékos, a csatornahasználatnál 9,4 százalékos, a szennyvízszippantásnál 9,6 százalékos, a szemétdíjnál 8,4 százalékos, a temetkezésnél 8,1 százalékos emelést javasol a városvezetés.

A távfűtésidíj-emelések kapcsán a főpolgármester még egyeztetni kíván a kormánnyal - hangsúlyozta a kommunikációs igazgató. A jelenlegi elképzelések szerint januártól átlagosan 15 százalékos lenne a drágulás a 240 ezer fővárosi távfűtéses lakásnál. A háztartások 30 százalékánál, 53 660 forintos havi jövedelemig 1,2 százalékkal csökkennek a díjak. A 93 906 forint feletti jövedelműeknél 44 százalékos lenne az emelkedés, a kettő között pedig jövedelemcsoportonként 7-15-23 százalékos áremelés várható.

A BKV jövő évi tarifáiról szóló javaslat jövő hétfőn kerül a kabinet, csütörtökön pedig a közgyűlés elé. A korábbi információk szerint maximum 15 százalékos lehet az egyelőre még több alternatívát tartalmazó emelkedés mértéke.

A vízdíjat az egyre csökkenő, tavaly 5 százalékos fogyasztáscsökkenés és a jelentős energiaköltségek miatt javasolják a korábbi éveknél jobban megemelni, lakásonként havi 244 forintos növekedést eredményezne ez a díjemelés.

A csatornadíj mértékét jelentősen befolyásolja a vízterhelési díj, ami jövőre is még 20 százalékos lesz. Az egy lakásra jutó havi többletkiadás 186 forint lesz a csatorna díjánál. A kéményseprési díj havi 70-80 forinttal növeli a háztartások kiadását kéményenként. A szemétdíjnál havi 31 forintos emelés várható "kukánként".

A díjemelés mértéke akár 4,2 százalékos is lehetne, ha a cég előrelátó módon nem tartalékolna évi egymilliárd forintot a pusztazámori szemétlerakó szükségszerű bővítéséhez. A temetéseknél a közszolgáltatások ára drágul 8 százalékkal, a szabadáras dolgok, így a kellékek maximum 4 százalékkal emelkednek.

A távfűtés esetében a jelenlegi gázár-támogatási rendszer megszűnése miatt a távhőszolgáltató lakossági energiaköltsége drasztikusan növekszik, s ezt a cég takarékossági intézkedésekkel nem tudja ellensúlyozni.

A gázár-támogatási rendszer megszűnése miatt a Főtáv Zrt. éves lakossági energiaköltségei 86 százalékkal, 16,5 milliárdról 30,7 milliárd forintra növekednek. A cég számára 2,4 milliárd forintos veszteséget jelentenek, ha a távfűtésidíj-emelést egy hónappal később, februárban vezetnék be, s ez a veszteség minden további hónapban megduplázódna.

Szegeden 54 százalékkal emelnék a távhőt

A szegedi közgyűlés pénteken tárgyalja azt az előterjesztést, amely szerint az ajánlott lakossági alap- és hődíjak együtt az átlagos méretű és éves hőfehasználású lakás esetében az éves távhőszolgáltatási költségekben támogatás nélkül 54,84 százalékos emelkedést jelentenek.

A Szegedi Hőszolgáltató Kft. az energiaár-változások és a várható 2007. évi infláció figyelembevételével 9,63 százalékos alapdíj emelésre tett javaslatot.

A lakosság energiafelhasználásának szociális támogatásáról szóló kormányrendelet a támogatás négy kategóriáját különbözteti meg attól függően, hogy mennyi a háztartásban az egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem.

A szolgáltató által végzett próbaszámítások szerint amennyiben ez a jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum kétszeresét, jelenleg 53 600 forintot, akkor a támogatás összege éves szinten 58 800 forint, és az emelés a korábbi díjhoz képest 1,5 százalék. Ha a jövedelem meghaladja ennek kétszeresét de nem éri el a két és félszeresét, akkor az emelkedés 11 százalék.

A harmadik kategóriába azok tartoznak, akik jövedelme meghaladja az 53 600 forint két és félszeresét, de nem éri el a háromszorosát; ebben az esetben a 20,92 százalékkal nő a távhőszolgáltatás díja. A negyedik kategóriábaan, akiknél az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem meghaladja az előző határt, de nem magasabb a nyugdíjminimum három és félszeresénél; 26 880 forint támogatásra jogosultak, és 30,45 százalékos emelésre számíthatnak.