Kelet-Európában gyorsabban nőnek a bérek

2006.03.21. 15:22

A nyugatinál nagyobb arányban nőnek a bérek Kelet-Európában, 2006-ban. A Hewitt Associates felmérése szerint keleten 5,5 ezzel szemben nyugaton csak 3,5 százalékos bérnövekedésre számíthatnak az alkalmazottak.

Átlagosan 4 százalékkal nőnek a fizetések Európában 2006-ban, ezen belül a kelet-európaiak magasabb, 5,5 százalékos bérnövekedésre számíthatnak, míg nyugati szomszédaik csupán 3,5 százalékosra. A Hewitt Associates humán erőforrás tanácsadó cég 15 európai ország - köztük Magyarország - több mint ezer magán- illetve állami vállalatának megkérdezésével végzett felmérést az idén várható bérnövekedésről.

A kedden közzétett tanulmány megállapításai szerint a bérnövekedés mértéke minden országban főként az infláció és a gazdasági növekedés mértékével áll korrelációban. Ennek megfelelően a legtöbb nyugat-európai országban alacsony bérnövekedéssel számolhatnak a munkavállalók az idén, csupán Írországban, Olaszországban és Spanyolországban várható akkora mértékű emelkedés, mint Kelet-Európában. A legalacsonyabb növekedésre Svájcban számíthatnak, ahol a fizetések emelkedése várhatóan kevesebb, mint 3 százalék lesz 2006-ban.

A felmérés szerint a képzettségi szint nem befolyásolja a bérnövekedés mértékét, a felsővezetők bére az idén hasonló százalékban nő, mint a munkatársaké. A felmérés arra is rávilágít, hogy a viszonylag stabil nyugat-európai bérek mellett a munkáltatóknak az alapfizetésen kívül más javadalmazási eszközöket kell találniuk annak érdekében, hogy megszerezzék és megtartsák a tehetséges munkaerőt. Emiatt egyre inkább előtérbe kerül a teljesítményalapú ösztönzés.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK