Nem hárítható át a Robin Hood-adó

Vágólapra másolva!
A kormány szerint nem kell attól félni, hogy az energiaszolgáltatók hozzácsapják a számlákhoz a januártól bevezetni tervezett Robin Hood-adót. Kétséges azonban, hogy a parlamentben megkapja-e a többséget a javaslat.
Vágólapra másolva!

Az energetikai cégek nem számlázhatják ki a Robin Hood-adót a fogyasztóknak, a lakossági árakat ugyanis nem ők, hanem az állam szabja meg - áll a kormányszóvivőnek az [origo]-hoz eljuttatott közleményében. Daróczi Dávid hangsúlyozza, hogy a Magyar Energia Hivatal folyamatosan vizsgálja, az említett vállalatok milyen költségeket próbálnak felszámítani.

A kormányszóvivő emlékeztet rá: a hatályos jogszabályok tiltják, hogy a költségek között az adókat is elszámolhassák a cégek. A kormány azt sem engedi meg, hogy ezt könyvelési trükkökkel tegyék - fogalmaz a közlemény.

Daróczi Dávid arra reagált, hogy az ellenzéki pártok részben azzal indokolták a távhőár-támogatásról szóló törvényjavaslat ezen részének elutasítását: a cégek úgyis továbbhárítják majd a lakosságra az új terhet. A másik fontos érv az volt, hogy ez rossz üzenet a befektetőknek.

Az MSZP álláspontja szerint a javaslat eléri a célját, ha bevezetik - a kitűzött időszak alatt, 2010-ig 50 milliárd forint pluszvebételt hozhat, amit az árkompenzációra lehet fordítani. Az MSZP-n kívül azonban más párt nem támogatja.