Vágólapra másolva!
Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök pénteken biztosította a nagyvilágot afelől, hogy teljesítik a 8 százalékos gazdasági növekedésre szóló ígéretet az idén. "Úgy vélem, vannak nehézségek a cél elérésében. De némi erőfeszítéssel lehetséges" - mondta.
Vágólapra másolva!

Kínában a kormány legalább 8 százalékos növekedést tart szükségesnek a társadalmi feszültséggel fenyegető, 20 milliósra növekedett munkanélküliség enyhítéséhez, a fejlett országok pedig a kínai gazdaságtól, az ottani belső fogyasztás növelésétől remélnek húzóerőt a világgazdaság számára.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) januárban 6,7 százalékos GDP-növekedést valószínűsített Kínának idénre, a tavalyi 9 százalékos és a 2007-es, 13 százalékos többlet után.

A kínai miniszterelnök azt mondta, hogy ha szükséges, növelik a gazdaság költségvetési támogatását, mert ezt lehetővé teszik a korábbi években felhalmozott tartalékok. Ősszel a kormány közel 600 milliárd dollárt érő programot hirdetett, főleg infrastrukturális beruházásokra. Az ipari termelés februári javulása és a belső hitelezés gyors növekedése arra vall, hogy a kormányzati segítség kezdi éreztetni hatását.

Van elég muníciónk, bármikor indíthatunk új ösztönző programokat - mondta a kormányfő. A belátható jövőre nézve azonban "pletykának" minősítette a múlt heti találgatásokat egy konkrét új program megindításáról, mondván, hogy az eddigi beruházási terv "megfelelően szolgálja a szükségleteket mind rövid, mind hosszú távra".

Első számú feladatnak nevezte a foglalkoztatás, a munkahelyek gyarapítását. Megígérte azt is, hogy nagyjában-egészében szilárdan tartják a jüant, nem hagyják leértékelődni. Úgy vélte, Kína devizatartaléka egészében biztonságban van, de felszólította az amerikai kormányt, hogy tegyen meg mindent az Egyesült Államok gazdaságának rendbe hozásáért, ami a kínai tartalék értékállóságának is garanciája.

Kínának van a világ legnagyobb devizatartaléka - a múlt év végén 1,946 billió dollár -, és ennek körülbelül a kétharmada dollárban jegyzett eszközökben fekszik. "Hatalmas összeget kölcsönzünk az Egyesült Államoknak, ezért természetesen érdekel a vagyonunk biztonsága. Meg kell mondjam, vannak bizonyos aggodalmaim" - mondta Ven Csia-pao.