Vágólapra másolva!
A brit kormány háromnegyedével készül növelni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) feltőkésítéséhez nyújtott hozzájárulását, és ugyanerre szólította fel hétfőn a többi EU-tagállamot is.
Vágólapra másolva!

Olvassa el itt a válság híreit!

Alistair Darling brit pénzügyminiszter a The Guardian című vezető baloldali brit napilapban írt cikkében felfedi: Nagy-Britannia kész 11 milliárd dollárral megtoldani eredeti vállalását, 26 milliárd dollár fölé növelve teljes hozzájárulását az IMF tőkepótlásához. Darling szerint az EU egészének is "példát kellene mutatnia" azzal, hogy az általa felajánlott 100 milliárd dolláros összeget 175 milliárd dollárra növeli.

A húsz legnagyobb ipari és fejlődő gazdaság (G20) tavaszi londoni csúcstalálkozóján eldöntötték, hogy a háromszorosára emelik az IMF mozgósítható tőkéjét, tekintettel a feltörekvő gazdaságok piaci finanszírozási kockázataira és a valutaalap segítsége iránti növekvő igényre. Az áprilisi londoni G20-csúcson elfogadott tervezet értelmében az IMF felhasználható tőkekészlete 500 milliárd dollárral 750 milliárd dollárra növekszik a korábbi 250 milliárd dollárról, és a szervezet további 250 milliárd dollár saját "új pénzt" bocsáthat ki.

Darling - aki a G20-pénzügyminiszterek pénteken nyíló londoni értekezlete elé időzítette cikkét - azt írta: az országcsoport 2010 végéig összesen ötezer milliárd dollárt fordít gazdaságélénkítésre, és ez várhatóan 4 százalékkal növeli a világgazdasági összkibocsátás értékét.

A brit pénzügyminiszter közölte: reményei szerint a brit gazdaság - a kormány radikális élénkítő lépései nyomán - az év vége felé már ismét növekedni fog. A hivatalos statisztikai adatok azt mutatják, hogy a brit gazdaság visszaesése még nem állt meg, de a visszaesés üteme negyedéves összevetésben már jelentősen lassul.