Obama: a nagybankok nem tanultak a válságból

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök szerint az év végén ismét nagy vezetői prémiumokat kifizető Wall Street-i nagybankok nem tanultak a válságból, nem fogják fel, miért dühösek rájuk az emberek. Obama egyszersmind ismét kiállt a pénzügyi rendszer reformja mellett.
Vágólapra másolva!

Barack Obama a CBS televízióban vasárnap sugárzott interjújában azt mondta: szerinte több bank csak azért téríti meg az államnak a tavaly nyújtott szövetségi segélyeket, hogy vezetőiknek szabadon kifizethessék a több millió dolláros jutalmakat. Az amerikai elnök szerint joggal vál t ki dühöt, hogy 10-20 millió dolláros jutalmakat kapnak olyan bankárok, akik felelőtlenségükkel az évtizedek óta legsúlyosabb gazdasági válságot idézték elő. Kijelentette, az év végi nagy prémiumok azt mutatják, hogy a Wall Street még mindig nem érti, miért vannak az emberek felháborodva.

Obama hét végi rádiós és internetes üzenetében arról beszélt, hogy a pénzügyi rendszer átfogó felügyeletének megteremtése a józan ész parancsa, amely azonban nem mindig érvényesül Washingtonban. Azt mondta, em lehet megengedni, hogy az ellenérdekek miatt elbukjon a pénzügyi reform, a gazdaság és a fogyasztók sérülékenyek maradjanak egy esetleges újabb válság esetén.

Az elnök sürgette a kongresszus két házát, gyorsan döntsenek a pénzügyi szabályozás átfogó reformjáról, hogy helyre lehessen állítani a szabad és tisztességes piacokat, ahol gátat szabnak a felelőtlenségnek és mohóságnak. Szerinte a tavaly őszi összeomlás elkerülhető lett volna, ha egyértelműbben szabályozták volna a Wall Street működését, és a szabályokat be is tartatták volna.