Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Ma körülöttünk mindenütt számítógépek dolgoznak. Számítógépek irányítják autóinkat, légi forgalmunkat, olykor szívverésünket. Számítógépek ellenőrzik bankforgalmunkat, atomerőműveinket. Segítenek háztartási gépeinkben, üzemeinkben, játékainkban. Számítógépek tervezik protéziseinket, stadionjainkat, készítik fénykép- és videofelvételeinket. S mindebből 50 éve még semmi nem létezett.

De a mindennapok csodái még nem értek véget: a számítástechnika, a távközlés és az elektronikus média gyors összeolvadása (konvergenciája) világméretű hálózatokba szervez valamennyiünket. Összeszűkül a Glóbusz, lerövidül az idő, felgyorsul az élet, kitágulnak a lehetőségek. Az új technológián új társadalom szerveződik.

I. Bevezetés
A világ megismerésében lényeges szerepet töltöttek és töltenek be azok a találmányok, amelyek segítségével az ember kiterjesztette fiziológiai adottságait. Ezek közül a találmányok közül is kiemelkednek az emberi gondolkodás automatizálását lehetővé tévő eszközök.

II. A számítógép
Az emberi gondolkodás automatizálásának modern eszközei az elektronikus számítógépek, amelyek a múlt század derekától állnak rendelkezésünkre. A fél évszázados fejlődés rendkívüli módon megnövelte e gépek teljesítményét, s így kibővítette azon feladatok körét, amelyek segítségükkel megoldhatóak. Ma már elméletileg is sejtjük e feladatok körét, határait.

III. A digitális világ
A számítógépek teljesítményének növekedése, valamint a kódolástechnikában való emberi leleményesség (digitalizálás) lehetővé tette, hogy a számítógépek által megoldható feladatok kiterjedjenek az emberi tudás minden kvantifikálható szférájára. Az emberi ismeretek (tudásanyag) digitalizálásának eredményeként zajlik napjainkban az ún. digitális konvergencia: a számítástechnika, a távközlés és az elektronikus média egyesülése. Az ezek együttesén alapuló "információs technológia" lényegesen megváltoztatja mindennapjainkat.

IV. Életünk a digitális világban
Példákon keresztül bemutatjuk a digitális világ életét, és néhány olyan fontos változást, mely a mindennapi életünkben előreláthatóan végbe fog menni.

V. Hová jutunk? Az alapvető változások
A digitális világ paradigmatikusan változtatja meg életünk alapvető strukturális alapjait. Így megváltozik a térszerkezet, az időszerkezet, az interakciós tér, valamint lényegesen fokozódik teljesítőképességünk.

VI. Az információs társadalom
A struktúraváltás olyan mélységű, hogy megváltozik a felépítmény is, azaz egy új társadalmi formáció jön létre: az információs társadalom. Ez nagy kihívást jelent napjainkban, mert ügyesen alkalmazkodva hozzá jelentős előnyökhöz juthatunk, de ha ügyetlenkedünk, a világ perifériájára kerülhetünk.

VII. A jövő kockázata
Bár a jövő kockázatot rejt, mégsem tehetünk mást, mint hogy felvesszük az elénk vetett kesztyűt. Mindeközben globális szinten szükségessé válik egy erkölcsi-szellemi forradalom megvívása is.

Tovább