Nyugat-Európában változékony, többször csapadékos idő vár az odalátogatókra. Az eső mellett kiránduláshoz, sétáláshoz kedvező időszakok is várhatók. Az Adrián érdemes legalább Splitig lemenni, ha mindhárom nap akarjuk élvezni a strandidőt. A Balkánon nagy a hőség, felhő nincs az égen. Görögország mellett a Fekete-tenger partvidékén továbbra is igazi strandidőt találhatunk meleg tengervízzel.


Kontinensünk nyugati területein késő nyári idő uralkodik. Meglehetősen mozgalmas az időjárás, így a csapadékos időszakok mellett néhány órás naposabb periódusok is előfordulnak. Ekkor a 21-24 fokos hőmérsékletben jó lehetőségek nyílhatnak rövidebb kirándulásokra, városnézésre. Esernyővel azonban fel kell szerelkeznünk, akár hirtelen is kialakulhatnak záporok.
Hasonló a helyzet Skandináviában, de ott ez az időjárás végül is átlagosnak számít.

Az Alpok keleti részén pénteken és szombaton viszonylag kedvező feltételek adódnak a túrához, délutánonként azonban fel kell készülni záporok, zivatarok kialakulására. A nyugati területeken a rosszidő miatt csak jól felszerelkezve, túravezetővel érdemes elindulni. Vasárnap az egész Alpokban elromlik az idő.
A hegyek szerelmeseinek lehet ajánlani a szlovák bérceket, ahol pénteken egész nap zavartalan feltételek mellett túrázhatnak, szombaton csak késő délután jelenhetnek meg a zivatarfelhők. Vasárnap itt is elromlik az idő.
Az amatőrök számára leginkább a Keleti- és Déli-Kárpátok a megfelelő, ahol vasárnap délután kivételével felhő is alig lesz az égen, és még 2000 méteren sem fogunk fázni.

Spanyolországban szerdán ért véget a két hónapig tartó rendkívüli kánikula. A hétvégén a tengerpartokon mérsékelten meleg nyári időre készülhetünk, strandoláshoz is megfelelőek a feltételek. Általában 27, 31 fok között tetőzik a hőmérséklet, ami a sok napsütésben pont kellemesnek mondható.
Az Adrián szombaton számíthatunk a legjobb időre, pénteken és vasárnap az északi területekre leérhetnek a felhősávok, melyekből elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki. Három napos jó időhöz legalább Splitig le kell utazni.

Zavartalan napsütés és rekkenő hőség jellemzi Olaszország déli területeit és az egész Balkánt. A tengerparttól néhány kilométerre akár 40 fokra is felkúszik az árnyékban lévő hőmérő higanyszála. Görögország mellett a Fekete-tenger partvidékén is afrikai forróság honol, a tenger vize a bolgár partokon 28 fokos rendkívüli értékeket ért el.