Enyhül a szárazság

Vágólapra másolva!
A tél végi szokatlan talajszárazságnak előnye mellett komoly káros következményei is lehetnek. Szerencsére változik az idő, a csapadék elkezdi bepótolni a hiányokat. Enyhe, igen változékony idővel és sokfelé szélviharral indul a meteorológiai tavasz.
Vágólapra másolva!

A tél második fele egyre enyhébb és egyben szárazabb időt hozott. Februárban a talaj felső néhány centis rétege száradni kezdett. A fagyos rétegek felengedésével a száradás fokozatosan hatolt lefelé a talajban.

A száradás egyik nagy előnye lett, hogy a talajra egyre nagyobb gépekkel is rámehettünk. A belvizes, sáros télvégi állapotokhoz képest most a határ is könnyen járhatóvá vált. A túrázók, kirándulók örömére az erdei ösvények is szárazak voltak, a kirándulások nem végződtek "sárdagasztással". A száraz talajnak köszönhetően az egyébként is enyhe időben a délelőtti felmelegedés sebessége tovább nőtt.

Ugyanakkor a kisebb gyökérzettel rendelkező kapásnövények, őszi vetések számára egyre nagyobb veszélyekkel járt a szárazság, a meleg időben elinduló növényi élethez szükséges vízmennyiség sok esetben nem állt rendelkezésre.

Február utolsó napjaiban azonban változás kezdődik időjárásunkban. A frontok egyre aktívabb részei is átvonulnak hazánkon, így az első márciusi hétvégén már számottevő esőkre lehet készülni. Az erős nyugat-keleti áramlásban érkező frontok a labilis légkörbe érkezve viharos, helyenként orkán erejű szeleket okoznak. Az előrejelzések szerint éppen március elsején, a meteorológiai tavasz kezdetén vonulna át az országon egy ilyen viharfront.

A hétvégi csapadék nem jelenti a nedvesség teljes hiánypótlását, szükség lenne hasonló folytatásra, egy átlagosnál valamivel csapadékosabb márciusra.