Vágólapra másolva!
A Hagupit szerdán reggel elérte Kína sűrűn lakott déli területeit. A természeti katasztrófák által idén különösen gyakran sújtott területeken most a tájfunt kísérő heves esőzés és erős szél okoz károkat. A Csendes-óceán térségében ma egy újabb trópusi vihar alakult ki, melynek útvonala az előrejelzések szerint közel azonos lesz a Hagupitéval.
Vágólapra másolva!

A Hagupit ma reggel a Saffir-Simpson skála szerinti III-as erősségű tájfunként érte el Kína déli partjait. A tájfunban az átlagos szélsebesség ekkor megközelítette a 200 km/órát a széllökések pedig elérték a 240 km/órát.

A vihar Kína déli területein óriási esőzéseket okoz, Hongkongban ma több mint 110 milliméter csapadék hullott, és Guangdong tartomány több városában is megközelíti a 100 millimétert a lehullott csapadék mennyisége. A térségben hirtelen árhullámok kialakulására is számítani lehet. A sok eső mellett az erős szél is komoly problémákat okozott, fákat tépett ki gyökerestül, és felborogatta az óriás hirdetőtáblákat.

A Hagupit az előrejelzések szerint tovább folytatja útját, és a következő napokban elérheti Vietnam térségét is. A vietnami hatóságok ezért már megkezdték a lakók kitelepítését a veszélyeztetett területekről. A vietnami meteorológiai szolgálat szerint a tájfun heves esőzéseket okoz majd az ország északi területein, ahol emiatt komoly áradásokra készülnek.

A Csendes-óceán térségben ma egy újabb trópusi vihar bukkant fel. Az egyelőre még név nélküli vihar az előrejelzések szerint gyorsan erősödik, és a hétvégére a Hagupitnál is erősebb tájfunná válhat. Vasárnapra a ciklonban mért átlagos szélsebesség meghaladja majd a 200 km/órát, a széllökések pedig elérhetik a 250 km/órát. Útvonala az előzetes várakozások szerint kísértetiesen hasonlít majd a Hagupitéra, a Fülöp-szigetek érintése után a hétvégén III-as erősségű tájfunként érheti el Tajvant és Hongkongot.