Újabb trópusi depresszió készülődik az Atlanti térségben

Vágólapra másolva!
Miközben tavaly ezidőtájt már öt trópusi vihart regisztráltak az Atlanti térségben, idén még csak a második trópusi ciklon formálódik.
Vágólapra másolva!

Kedden az idei hurrikánszezon második trópusi depressziója alakult ki az Atlanti-óceán keleti medencéjében az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ tájékoztatása szerint. Az előrejelzések azt mutatják, hogy az alacsony nyomású képződmény feltehetőleg északnyugat felé fog haladni, érintve a Bahamákat, az Egyesült Államok keleti partjait, illetve a Mexikói-öblöt. Azt azonban még nehéz megmondani, hogy hol fog partot érni, ha erre egyáltalán sor kerül. A korábbi modellfuttatások azt adták eredményül, hogy a rendszer észak, északkelet felé fordul majd, és az Atlanti-óceán fölött marad.

A depresszió középpontja a nyugat-afrikai partok közelében fekvő Cape Verde-szigetektől nyugatra alakult ki. A nyílt óceán felett nyugat felé vette útját közel 6 m/s-os átlagos sebességgel. Középpontjában a maximális szélsebesség megközelítette a 46 kilométer/órát. Az amerikai meteorológusok szerint a depresszió az elkövetkező 24 órában trópusi viharrá erősödik - ennek feltétele, hogy a maximális átlagos szélsebesség meghaladja a 57 kilométer/órát. Ebben az esetben az Ana névre fogják keresztelni a vihart a kutatók. Arra azonban nem számítanak, hogy hurrikánná erősödjön az elkövetkező néhány napban.