Orvosmeteorológia - érezhetjük a tavaszi fáradtság jeleit

Vágólapra másolva!
Hideg téli időjárás várható a hétvégén. Pénteken viharossá fokozódik a szél, és erős hidegfronti hatás érvényesül a légkörben.
Vágólapra másolva!

Pénteken erős hidegfronti hatás és viharos északnyugati szél várható. Ez megviseli az emberi szervezetet. Szédülés, fejfájás léphet fel. A gyerekek különösen érzékenyek ilyenkor. Az időjárás leginkább a keringési betegségben szenvedőket viseli meg, tompábbak, fáradékonyabbak lehetnek, számítsanak a vérnyomásuk ingadozására. A folyadékbevitelre fokozottan figyeljenek, és kerüljék a zsíros, erősen fűszeres ételek fogyasztását. A gépjárművel közlekedők vegyék figyelembe az oldalszél hatását. Ügyeljenek arra is, hogy a szél faágakat sodorhat az úttestre, növelve a balesetek esélyét. Helyenként csúszós útszakaszokra is számítani kell. A légszennyezettség alacsony, és a szennyezőanyagok koncentrációja nem emelkedik jelentősen.

Szombaton már lényegesen mérséklődik a légmozgás, hideg, de napsütéses időre készülhetünk. Fronthatás ugyan nem várható, de a téli időszak alatt kimerült emberi szervezetet nagyon megviseli a hetek óta tartó változékony időjárás. Sokan érezhetik a tavaszi fáradtság tüneteit. Könnyű, vitamindús ételek fogyasztásával, masszázzsal sokat tehetünk közérzetünk javításáért. Tegyünk rövid sétát a szabadban, a napsütés jótékonyan befolyásolja az élettani folyamatokat.

Vasárnap kettős front terheli meg az arra érzékenyeket, fejfájást, fáradékonyságot okozva.