Veszélyben az idősebb korosztály - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A héten tovább tart a kánikula, ami a szív és keringési betegek mellett az idős korosztályra is veszélyt jelent. Ajánlott naponta 2-3 liter folyadékot fogyasztani, valamint a szabadban tartózkodáskor a napszemüveg, könnyű nyári kalap és fényvédő termékek használata.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán már 30 fok feletti hőmérsékletre készülhetünk, fronthatással továbbra sem kell számolni. A nap káros hatásai ellen napszemüveggel, könnyű nyári kalappal, fényvédő krémekkel védekezzünk. Figyelni kell a folyadékpótlásra, a kávé vízhajtó hatása miatt nem ajánlott, de egy frissítő limonádé jólesik a melegben. A szabadban dolgozók napközben többször menjenek hűtött helyiségben a túlhevülés elkerülése érdekében, illetve gondoskodjanak a bőséges folyadékbevitelről.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony. A pollenkoncentráció viszont egyre növekszik, a Dunántúlon erősebb, de országszerte a lórom, az útifű és a bodzafa és a fészkes virágúak virágpora okozhat panaszokat az allergiásoknak.

Csütörtökön is marad a kánikula, csapadék nem várható. A hőséget csak északon frissítheti fel helyi zápor, zivatar. Fronthatás nem terheli a szervezetet, de a nagy meleg okozhat álmosságot, koncentrációs zavarokat. A mérsékelt szél enyhíthet némileg a forróságérzetünkön. A déli, koradélutáni órákban nem ajánlott szabadban tartózkodni. Az idős szervezet már nehezen alkalmazkodik az túlzott megterheléshez, így rájuk jobban kell figyelni. Az időseket és a gyereket akkor is meg kell itatni, ha nem kérik a folyadékot.

Pénteken gyenge hidegfronti hatás várható, de lehűlést nem eredményez. Marad a tikkasztó 30 fok feletti hőmérséklet. A hidegfrontra érzékenyeknél erősödhetnek a görcsös panaszok, az ízületi bántalmakban szenvedőknél pedig reumatikus jellegű fájdalmak jelenhetnek meg, de a meleg hatására előfordulhatnak gyulladásos panaszok is.
_________________________________________________________________________
Küldd be fotóidat a [email protected]! • Töltsd fel filmjeidet a Videára!