Kifizetődő lehet az Indonéziában őshonos békák védelme az ottani kakaóültetvényeseknek. Egy békafaj behurcolt hangyákkal táplálkozik Celebesz szigetén, és megakadályozza az agresszív rovarok pusztításait.

Az egész ökoszisztémát a feje tetejére állítják a behurcolt, agresszív hangyák Celebeszen. Többek között veszélyeztetik az őshonos hangyafajokat, amelyek például megakadályozzák bizonyos betegségek terjedését a kakaónövények között.

Mivel Indonézia a világ harmadik legnagyobb kakaótermelője, a termés mennyisége és minősége óriási szerepet játszik az ország gazdaságában.


Varangyok kontra sárga őrültek

Tizennégy kakaóültetvényen gyűjtöttek adatokat Celebesz központjában, a Lore Lindu Nemzeti Park tőszomszédságában az ausztrál Adelaide Egyetem és a németországi Göttingeni Egyetem kutatói.

Meglepő felfedezést tettek: az őshonos celebeszi varangy (Ingerophrynus celebensis) elsősorban a sárga őrült hangyával (Anoplolepis gracilipes) táplálkozott az ültetvényeken - írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society - Biological Sciences című brit tudományos folyóiratban.

Forrás: AFP

A hangyafaj színéről és csapkodó mozgásáról kapta a nevét

A sárga őrült hangyát a hetvenes évek végén hurcolták be a szigetre. Az agresszív faj hangyasav segítségével sikeresen megvédi magát nála jócskán nagyobb állatokkal, de akár az emberrel szemben is.

Alapvetően egy szigetre behurcolt faj esetében azt lehetne feltételezni, hogy veszélyezteti a bennszülött fajokat - magyarázta Thomas C. Wanger, a kutatás vezetője. A celebeszi varangyra azonban ez nem érvényes - a békák megeszik a betolakodókat, ez pedig pozitív hatással van az őshonos hangyafajokra, és közvetetten a kakaónövényekre.

Wanger ebből azt a következtetést vonja le, hogy a varangyok fontos ökológiai szerepet töltenek be, egyúttal ingyenesen segítik a kakaóültetvényeseket. Ennek biztosításához pedig fontos lenne megvédeni a varangyokat a trópusi esőerdő drámai léptékű pusztításának következményeitől.