Kiirtja a még ki sem fejlődött fajokat a klímaváltozás

Vágólapra másolva!
A pesszimista becslés szerint legalább 80, az optimista szerint 66 százalékkal csökkenne az egyes fajok genetikai változatossága a klímaváltozás hatására. Ez gyakorlatilag annyit tesz, hogy már kialakulásuk előtt kipusztulnak azok a fajok, amelyekké a genetikai változatok kifejlődhetnének. A változatosság csökkenése hosszú távon lerontja az egész faj alkalmazkodási képességét.
Vágólapra másolva!

A növény- és állatfajok csaknem egyharmada pusztulhat ki világszerte, ha a várt ütemben folytatódik a globális felmelegedés a becslések szerint. Eddig viszont nem volt olyan kutatás, amely globális méretben foglalkozott volna azzal, hogy mennyire fog zsugorodni a genetikai változatosság - korábban csak azt vették számba, hogy a klasszikus leírások szerint hány állat- és növényfaj kihalása valószínű.

84 százalékkal is visszaeshet az egyes fajok genetikai változatossága a klímaváltozás hatására a németországi Biodiverzitás és Éghajlat Kutatóközpont és a Senckenberg Természettudományi Társaság kutatóinak számításai alapján. A változatosság mindenképpen csökkenni fog, mert a leginkább derűlátó forgatókönyv szerint is kétharmados visszaesés várható, közölték a Nature Climate Change című szaklapban megjelent cikkükben.

Forrás: Biodiversität und Klima Forschungszentrum
Forrás: Biodiversität und Klima Forschungszentrum

A fehér vonalak azokat a kipusztuló genetikai változatokat jelzik, amelyek 2080-ra már nem találnak megfelelő élőhelyet, amennyiben az átlaghőmérséklet 4 Celsius-fokkal megemelkedik

A kutatók kilenc, közép- és észak-európai hegyi patakban élő, reprezentatív rovarfaj eloszlását modellezték. Ha az ENSZ Kormányközi Éghajlati Tanácsa (IPCC) által jósolt mértékben melegszik az éghajlat, e fajok 2080-ra maréknyi skandináv és alpesi élőhelyre szorulnak majd vissza. Amennyiben Európában az átlaghőmérséklet csupán két Celsius-fokkal megemelkedik, akkor egy, míg négyfokos esetén három faj kihalása várható, de egyes helyi állományok kipusztulása miatt a genetikai sokféleség sokkal nagyobb mértékben csökkenhet.

A fajok tehát általában véve túlélik majd a felmelegedést, a genetikai változatok többsége azonban nem - mondta Carsten Nowak, a Biodiverzitás és Éghajlat Kutatóközpont munkatársa a ScienceDaily tudományos hírportálnak. "Más szóval, amennyiben a számításaink helyesek, már kialakulásuk előtt kipusztulnak azok a fajok, amelyekké a változatok kifejlődhetnének. Ez az elkülönülési folyamat egyébként már zajlik a Kárpátokban, a Pireneusokban vagy a német felföldön" - mondta a kutató. A fajon belüli genetikai változatosság ezen kívül a környezetváltozáshoz való alkalmazkodáshoz is elengedhetetlen, beszűkülésével így hosszú távon gyengülnek az egész faj túlélési esélyei is.

A biológiai sokféleség tehát sokkal nagyobb mértékben fog csökkenni a globális felmelegedés miatt, mint a fajok száma. A szerzők szerint itt az idő arra, hogy a biológiai sokféleséget ne csak fajok állandó sokaságának, hanem evolúciós vonalak folyamatosan változó együttesének tekintsék. Egy vonal elvesztése pedig - függetlenül attól, hogy önálló fajt képvisel-e - a jövőben komolyan megnyirbálhatja a biológiai sokféleséget. Ezért a Biodiverzitás és Éghajlat Kutatóközpont azt javasolja, hogy a természetvédelmi területek kialakításánál vegyék figyelembe azt is, hogy az adott térségben minél nagyobb legyen a védendő faj genetikai változatossága.