Vágólapra másolva!
Riasztást adott ki felhőszakadások miatt az OMSZ. A leghevesebb zivatarokra, jégverésre a Békés-Nógrád vonalban kell számítani. A sok csapadékot egy mediterrán ciklon vastag felhőzete hozza. Szerdán is több helyen lesz eső, zápor.
Vágólapra másolva!

Felhőszakadás miatt szinte az egész Dunántúlra első fokú (sárga) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Bőséges lesz a csapadék a Dunántúl déli, délnyugati részén, mert területi átlagban is nagy mennyiségű, több mint 20 milliméter eső várható, kis eséllyel akár 30 milliméternyi is lehet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy négyzetméterre húsz-harminc liter csapadék esik.

Számos helyen alakulhat ki felhőszakadás a heves záporok, zivatarok miatt, azaz rövid idő alatt több mint 25-30 mm csapadékra kell számítani. Kis eséllyel akár 50 mm fölötti csapadékot is hozhat egy-egy zivatar. A legkevesebb eső az északkeleti országrészben várható, ott a legkisebb az esély arra, hogy heves záporok alakulnak ki.

A keddi időjárás leginkább az ország középső és keleti felén okozhat károkat, ahol a heves zivatarok nagyobb méretű, 2 centiméteresnél is nagyobb átmérőjű jéggel érkeznek. A szélrohamok sebessége ott eléri a 90 kilométer/órát. A károkat okozó zivatarok közepes valószínűséggel Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében alakulhatnak ki, ezért erre az öt megyére másodfokú (narancs) figyelmeztetést adott ki az OMSZ.

Forrás: OMSZ
A sárga és a narancs folttal jelzett területeken esik a legtöbb eső (további radarképek itt)

Délelőtt a csapadék mennyisége akár a 20 mm-t is elérheti a Dél-Dunántúl egy-egy megyéjében. Délutánig elsősorban a Dunántúlon és a Duna-Tisza köze egyes részein lehet számítani intenzív záporokra, amelyet néhol felhőszakadás-szerűen intenzív csapadék és villámlás kísérhet.

Helyenként megerősödik a délkeleti, keleti szél. Zivatar térségében számítani kell viharos széllökésekre is. A hőmérséklet délután általában 16, 23, északkeleten, az Észak-Alföldön 23, 28 fok között valószínű. Késő este 14, 21 fok várható, délnyugaton lesz a hűvösebb.

Kettős fronthatást okoz a ciklon

Ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, ez okozza a csapadékos időt. A légörvény Magyarország térsége fölé jórészt nedves, a nyugati, délnyugati területekre hidegebb, északra, északkeletre még meleg levegőt szállít.

Ezért kettős fronthatás terheli az időjárás-érzékenyek szervezetét. Sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációzavar, ingadozhat a vérnyomás. A közlekedésben résztvevők részéről fokozott óvatosság szükséges, ugyanis a megnövekedő reakcióidő közvetett módon hozzájárulhat a balesetek kialakulásához.

Szerdán is várhatók elszórtan zivatarok, amelyek 25-30 milliméter esőt hozó felhőszakadással, 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekkel, 2 centiméternél nagyobb jégszemekkel érkezhetnek. Kis eséllyel akár 50 milliméter csapadék is hullhat rövid időn belül. Több helyen várható eső és zápor is.

Több-kevesebb napsütés mindenütt lesz, azonban erősen felhős területek és időszakok is előfordulnak. A legtöbb felhő délnyugaton valószínű. Többfelé erős, északkeleten néhol viharos leszAz északi, északkeleti szél. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 12, 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 23, 28 fok között alakul.