Fordított légréteg miatt volt borúra derű

Vágólapra másolva!
Melegebb levegő áramlott a magasban, mint amilyen a föld fölé szorult. Így alakultak ki azok az alacsonyszintű felhők, amelyek fel is oszlottak, amint kisütött a nap.
Vágólapra másolva!

A hét első napjaiban annak ellenére képződtek éjszaka alacsonyszintű felhők, hogy anticiklon helyezkedett el Magyarország fölött. A felhők nappal fokozatosan eltűntek - mindezt annak ellenére, hogy a hatalmas kiterjedésű magasnyomás rendszerint száraz, felhő- és csapadékmentes, kiszámítható időjárást eredményez.

Az érdekes jelenség egyik oka, hogy pár nappal korábban egy hullámzó front feloszlása nyomán kellő mennyiségű nedvesség maradt az alsóbb légrétegekben. A másik ok, hogy a magasabb rétegekben gyenge melegedés zajlott, így pedig úgynevezett inverziós rétegződés alakult ki. Ez azt jelenti, hogy a magasban volt melegebb a levegő, és lent hidegebb, annak ellenére, hogy rendszerint egyre nagyobb magasságba emelkedve csökken a nyomása, ennek következtében pedig a hőmérséklete.

E réteg alsó határán a megrekedő és felhalmozódó nedvesség kicsapódva réteges, de nem túl vastag felhőzetet hozott létre. Kora ősszel azonban a napsugárzás még kellően erős ahhoz, hogy gyengítse a rétegződést. Ennek hatására a zárt felhőzet feloszlott, és gomolyos szerkezetű felhőzet jött létre. Az inverzió késő ősszel és télen válhat igazán kellemetlenné, amikor szmog alakulhat ki miatta.