Hidegfront váltja a hőséget

2014.08.13. 07:20

A hőség miatt négy megyére és a fővárosra elsőfokú, három megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerdára. Emellett több területen heves zivatarra, felhőszakadásra kell készülni. Késő este hidegfront érkezik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez szerdán hajnalban eljuttatott veszélyjelzése szerint a hőség miatt elsőfokú figyelmeztetés van érvényben Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten, míg Békés, Csongrád és Hajdú-Bihar megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Várhatóan Békés megyében lesz a legnagyobb kánikula, ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-foknál is magasabb lehet.

Békés, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Győr-Moson-Sopron megyében a viharos széllökések miatt is figyelmeztetést adtak ki.
A meteorológiai szolgálat azt írta: a reggeli, kora délelőtti órákban előfordulhat néhol zivatar, amelyet jelentős vagy nagy mennyiségű csapadék, jégeső és viharos szél kísérhet.

Késő este északnyugat felől hidegfront érkezik, a frontátvonulást erős vagy viharos, akár 70 km/h-nál is erősebb széllökés kíséri. A front előtt és a front mentén zivatarok is kialakulhatnak, amelyekhez felhőszakadás, viharos szél, jégeső társulhat. Rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső eshet, 60-80 km/h-s, vagy akár annál is erősebb széllökések lehetnek, és akár 2 cm-nél nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Az előrejelzés szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet általában 30–35 fok között, északnyugaton, nyugaton kevéssel 30 fok alatt várható. Késő estére jobbára 21–26 fok közé hűl le a levegő, északnyugaton lesz ennél kissé hűvösebb.