Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Újra nőtt az építőipari termelés

Vágólapra másolva!
Az áprilisi csökkenés után májusban elsősorban az épületek építésének volumene növekedett jelentősen. A KSH adatai szerint az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 6,8 százalékkal emelkedtek.
Vágólapra másolva!

Az építőipari termelés 2007 májusában kiigazítatlan adatok alapján 4,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 5,2 százalékkal nőtt 2006 májusához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.

Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés 3,5 százalékkal volt magasabb az előző havinál. Az év első öt hónapjában a termelés 1,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése májusban 3 százalékkal emelkedett 2006 májusához képest, január-májusban összességében az egy évvel korábbi szinten maradt. Az épületgépészeti szerelés májusi termelése 1,7 százalékkal csökkent, a befejező építésé 36,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Az épületek építésének volumene kiigazítatlan adatok alapján 8,1 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 0,6 százalékkal csökkent 2006 májusához képest. Az építőipar május végi szerződésállománya 32,9 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerződések állománya 8,9 százalékkal csökkent, az egyéb építmények építésére kötötteké 45 százalékkal esett vissza.

Az építőipari vállalkozások májusban kötött új szerződéseinek volumene 15,9 százalékkal volt magasabb az előző évi alacsony bázisnál, ezen belül az épületek építésére kötött új szerződések volumene 11,1 százalékkal, az egyéb építmények építésére kötötteké 22,1 százalékkal emelkedett.

Az év első öt hónapjában kötött szerződések volumene 27 százalékkal maradt el a 2006. január-májusitól. A múlt év májusához képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai a korábbinál kisebb mértékben, 6,8 százalékkal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 7,1 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az áprilisi szinthez képest 0,9 százalékkal növekedtek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről