Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


USA: 30 kilométerre vagyunk Bagdadtól
2003. április 2., szerda, 14:47|Utolsó módosítás: 2003. április 2., szerda, 19:36

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Vincent Brooks tábornok szerint a szövetségesek már csak 30 kilométerre vannak Bagdadtól. A tábornok hozzátette: megsemmisítették a Köztársasági Gárda egyik egységét. A Bagdad hadosztály délkeleten védte az iraki fővárost övező vörös zónát. Ezzel lehetővé válik, hogy a szövetségesek ebből az irányból is megtámadják az iraki fővárost.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

Szövetséges csapatok szerdán állításuk szerint megsemmisítették a Köztársasági Gárda Bagdadot védő egyik egységét. Ezt Vincent Brooks tábornok jelentette be szerda délutáni sajtótájékoztatóján. Az iraki fővárostól délkeletre elhelyezkedő Bagdad hadosztály parancsnoka viszont csak azt ismerte el, hogy tizenhét katonája meghalt, harmincöt pedig megsebesült az amerikaiakkal vívott szerdai ütközetben, de a hadosztály harci értéke nem csökkent. A Köztársasági Gárda Bagdad körül elhelyezkedő egységeit már napok óta támadták a szövetséges harci repülők. A tengerészgyalogosok szerda délelőtt már bekerítették a hadosztályt, amely Kút városa közelében foglalta el állásait. A Tigris folyó partján fekvő város kulcsfontosságú a Bagdadba tartó előrenyomulásban. Amerikai bejelentés szerint Kút közelében egy hidat is megszereztek a Tigrisen, így lehetővé vált, hogy a folyó bal partján haladva is megközelítsék Bagdadot. Mohamed Szaed al-Sahaf iraki tájékoztatási miniszter ugyanakkor tagadta, hogy a szövetségesek átkeltek volna a Tigrisen.


Forrás: REUTERS


Gyorsan haladnak a szövetségesek

A tábornok arról is beszámolt, hogy a szövetséges csapatok 30 kilométerre megközelítették Bagdad déli külvárosait. E szerint a szövetségesek az elmúlt 24 órában 50 kilométert haladtak az iraki főváros felé. Kedden még heves harcokat jelentettek Hindíja városából is, amely 80 kilométerre található Bagdadtól. Az ott kiépített amerikai-brit állásokról akkor azt jelentették, hogy azok a Bagdadhoz legközelebb lévő szövetséges támaszpontok.

Brooks szerint az amerikai különleges erők szerdán kemény támadásokat intéztek az észak-iraki kormányerők ellen is.

A The Times szerint küszöbön áll az iraki főváros bevételéért indítandó végső ütközet. A vezető londoni napilap szerdai számában a katari amerikai parancsnokság forrásaira hivatkozva azt írta, hogy az Iraki Szabadság hadművelet fő szárazföldi ütközete 48 órán belül megkezdődik. A bagdadi csatát szoros légi fedezettel támogatott intenzív tüzérségi össztűz vezeti be, mielőtt a szárazföldi erők megindulnának - írja az újság.

A lap szerint az iraki főváros elleni roham valószínűleg délnyugat felől indul; a szövetségesek az első csapással a Bagdadot védő Köztársasági Gárda elit Medina hadosztályának vonalán akarnak rést ütni Kerbelától északra. Szerda reggel a szövetséges erők már bekerítették az iraki fővárostól 110 kilométerre délnyugatra fekvő Kerbelát, ellenőrzik a városból kivezető összes főútvonalat, és tovább nyomulnak a Medina hadosztály felé. Az amerikai katonai tervezők abban bíznak, hogy az elmúlt napok légi hadjáratai a Medina 12 ezer fős személyi állományának és 400 orosz T72-es harckocsijának legalább a felét elpusztította.

A 3. gépesített lövészhadosztály parancsnokai egész napos küzdelemre számítottak Kerbela külvárosainak elfoglalásáért, a hadművelet azonban a gyenge iraki ellenállásnak köszönhetően mindössze három órán keresztül tartott. A települést korábban az előretörés egyik legnagyobb akadálynak tekintették. A szövetségesek a település külső kerületeibe behatolva körülbelül 30 iraki hadifoglyot ejtettek, áldozatokról még nem érkezett jelentés.


Forrás: REUTERS


Tovább bombázták Bagdadot

A szövetséges erők szerdán pirkadat előtt folytatták Bagdad belvárosának és déli peremkerületeinek bombázását. A légicsapások közép-európai idő szerint hajnali fél 4 körül kezdődtek újra az elnöki épületegyüttesekre összpontosuló, intenzív éjszakai támadások után. Bombák és rakéták sorozata csapódott be Bagdad központjában. Bombáztak egy hidat is az iraki fővárostól keletre. A jelentések szerint találat érte azt a lakónegyedet is, amelyben a bagdadi orosz nagykövetség található. Az eset miatt Moszkva tiltakozott.

A déli peremkerületekben összevont iraki erők és légvédelmi ütegek bombázását az indokolja, hogy ez az övezet lehet egy esetleges amerikai szárazföldi támadás célpontja.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára