Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Az USA figyelmezteti Szíriát, Iránt és Észak-Koreát
2003. április 9., szerda, 23:13|Utolsó módosítás: 2003. április 10., csütörtök, 10:52

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Egyesült Államok felszólította Szíriát, Iránt és Észak-Koreát, gondolják át szerepüket az iraki konfliktus mentén, és vonják le annak tanulságát a terrorizmus támogatását és a tömegpusztító fegyverek előállítását illetően. Ugyanakkor megerősítette Szíria elleni vádjait, miszerint az ország még mindig a Szaddám-rezsimet támogatja.Ajánlat


Irak-oldal
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Térkép a stratégiai pontokról
Térkép a hadműveletekről

John Bolton, leszerelési és nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó amerikai külügyi államtitkár római látogatása során figyelmeztette a "gonosz tengelyéhez" sorolt országokat, és reményét fejezte ki, hogy Szíria, Iránt és Észak-Korea a helyes tanulságot vonja le a jelenlegi iraki helyzetből, mégpedig azt, hogy a tömegpusztító fegyverek hadrendbe állítása hosszú távon zsákutcába vezet.

Donald Rumsfeld, az Egyesült Államok védelmi minisztere is Szíria felé emelte figyelmeztetően mutatóujját, mondván, az USA titkosszolgálata információkkal rendelkezik arról, hogy az ország segített és segít az iraki rezsim támogatóinak. Az arab állam a leghatározottabban visszautasította Rumsfeld állítását.

A legutolsó felmérések szerint az Egyesült Államok lakosságának 42 százaléka támogatna egy esetleges Szíria elleni büntetőhadjáratot, ha az továbbra is támogatná Irakot. A megkérdezett amerikaiak ötven százaléka azt is helyeselné, ha az USA az Irán által folytatott nukleáris fegyverkezést katonai erővel állítaná meg.

John Bolton szerint az Egyesült Államok legfontosabb irányelvének tartja, hogy megakadályozza a tömegpusztító fegyverek előállítását. Reményét fejezte ki, hogy Szíria még idejében belátja: rossz úton halad. Példaként említette Iránt: az ország vezetése bejelentette, hogy a nukleáris programját csak polgári célokra használja. Ellenpéldaként Észak-Koreát említette, amely ország vezetése nemzetközi válságot okozott azzal, hogy újra beindította atomfegyverek előállításához is alkalmas nyersanyagot termelő atomreaktorait.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára