Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Hans Blix visszatérne Irakba
2003. április 17., csütörtök, 14:46|Utolsó módosítás: 2003. április 17., csütörtök, 16:45

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az iraki fegyverzet-ellenőrzés folytatását sürgette Hans Blix, az ENSZ-fegyverzetellenőrök vezetője. Az ellenőröket az Irak elleni hadműveletek megindítása előtt hívták vissza az országból. Az amerikai kormány közben úgy döntött, saját ezerfős csapatot küld fegyverek után kutatni Irakba. Egy amerikai tábornok ugyanakkor kijelentette, hogy a tömegpusztító fegyverek felkutatásában az ENSZ fegyverzetellenőrei nem vehetnek részt, csupán a szövetségesek.


1/2. oldal >>

Az iraki fegyverzet-ellenőrzés mihamarabbi felújítását sürgette a Der Spiegelnek adott interjújában Hans Blix, az ENSZ-fegyverzetellenőrök vezetője. "A nemzetközi közösség által felhatalmazott szakértők munkáját fel kell újítani azért, hogy ne legyen kétségbe vonható a jövőben esetlegesen megtalálandó tömegpusztító fegyverek valódisága" - jelentette ki Blix a német hetilap szombaton megjelenő legújabb számában.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

A fegyverzetellenőrök vezetője úgy vélte, a nemzetközi szakértők azonnal felvehetik a munkát Irakban, amint az ENSZ Biztonsági Tanácsa dönt az ENSZ-ellenőrzés felújításáról. Az interjúban Blix sajnálattal szólt arról, hogy az Irak ellen háborút folytató katonai szövetség elutasította a fegyverzetellenőrökkel való együttműködést.

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa március közepén, az Egyesült Államok által indított katonai hadműveletek előtt döntött arról, hogy visszahívja a leszerelési szakértőket, akik múlt év novembere óta tartózkodtak Irakban.

Hans Blix a jövő kedden tesz jelentést a Biztonsági Tanácsnak, hogy felmérjék az ENSZ-ellenőrök visszatérésének a lehetőségét. Kofi Annan ENSZ-főtitkár a minap hangsúlyozta: az ENSZ-ellenőrök mandátuma még mindig érvényben van, csupán felfüggesztették azt, mivel a háború kezdete miatt lehetetlenné vált a feladat teljesítése. Mohamed el-Baradei, az Irakban ugyancsak ellenőrzést folytató Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatója a Bild am Sonntag című német lapnak adott nyilatkozatában szintén arról szólt, hogy a harcok befejeztével a ENSZ-ellenőröknek folytatniuk kell a munkát Irakban az ENSZ BT útmutatásai alapján.


1/2 következő oldal >>

1. Hans Blix visszatérne Irakba

2. Saját fegyverzetellenőröket küld az USA Irakba


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára