Kolumbiai géprablás - a magyar túsz kolumbiai állampolgár <br/>

Vágólapra másolva!
Magyar származású, de már Kolumbiában született és kolumbiai állampolgár az a pilóta, akit a kolumbiai Nemzeti Felszabadító Hadsereg (ELN) gerillái ejtettek túszul egy elrabolt repülőgép 46 főnyi utasával és személyzetével együtt.
Vágólapra másolva!

Balázs József, a Magyar Köztársaság kolumbiai rendkívüli és meghatalmazott nagykövete elmondta, hogy a pilóta neve Káli László, 1950. október 21-én született Bogotában, és 1979 óta dolgozik pilótaként a kolumbiai Avianca légitársaságnál. Nincs magyar útlevele, és nem is beszél magyarul. Apja, néhai Káli Nándor vándorolt be Kolumbiába, anyja pedig eredetileg amerikai állampolgár volt, de később szintén honosíttatta magát Kolumbiában. A nagykövet a túszügy állásáról tájékoztatva elmondta még, hogy a gerillák csütörtökön újabb túszokat engedtek el, és ezzel 9-re emelkedett a szabadon engedett foglyok száma. Egyben közölték, hogy több túszt már nem engednek el, de a kormány is bejelentette, hogy nem enged a zsarolásnak, és nem hagyja megzavarni a békefolyamatot, amely a másik, nagyobb gerillaszervezettel, a FARC-cal már eredményesen megkezdődött. Balázs József elmondta, hogy az utaslistán szerepel öt, eddig nem azonosított személy, akikről feltehető, hogy azonosak a géprablókkal, de lehet, hogy olyan utasokról van szó, akik hamis papírokkal váltottak maguknak repülőjegyet, ami nem ritka Kolumbiában.
A vizsgálat során kiderült, hogy a géprablók igen szakszerűen jártak el, az akció előtt használatot kívül helyezték a repülőgép magnetofonját és azt a berendezést, amelynek segítségével a földi radar azonosítja a gépet.

(MTI)

Ajánló:

Az ellentétek országa