Állami garanciák állnak a litván és a magyar befektetések mögött <br/>

Vágólapra másolva!
Katonai tiszteletadással kezdődött kedden a Kossuth téren Valdas Adamkus litván elnök hivatalos magyarországi látogatása. A két államfő tárgyalásain szó esett a koszovói válságról és a litvániai és a magyarországi befektetések biztonságáról.
Vágólapra másolva!

"Megegyezik Magyarország és Litvánia álláspontja a koszovói válságról"- állapította meg Göncz Árpád köztársasági elnök kedden, a litván államfővel folytatott tárgyalását követő sajtóértekezleten.
"Tragédia, hogy a NATO-nak katonai akcióra kellett elszánnia magát, de lényegesen nagyobb tragédia lett volna, ha senki nem kel az ártatlanok védelmére" – jelentette ki Adamkus a koszovói válságról. A litván elnök a NATO további bővítését illetően kijelentette, hogy országa készen áll a csatlakozásra, és nagy csalódás lenne számára, ha az nem valósulna meg a bővítés második körében. Elmondta, hogy bár Oroszország továbbra is ellenzi a balti államok NATO-tagságát, ez az ellenzés valamelyest enyhült az utóbbi időben.
Tárgyalásokon szóba kerültek a két ország gazdasági kapcsolatai is. Mindkét államfő egyetértett abban, hogy számos kiaknázatlan lehetőség van még a gazdasági kapcsolatokban. Valdas Adamkus elmondta, hogy nagyszámú, üzletemberekből álló csoport is elkísérte magyarországi látogatására, hogy magyar partnereiket megismertessék a litvániai lehetőségekkel. Göncz Árpád reményét fejezte ki, hogy a mostani látogatás eredményei már fél év múlva megmutatkoznak.
Valdas Adamkus a sajtótájékoztatón felhívta a figyelmet arra, hogy Litvániában kisszámú, de annál aktívabb magyar kisebbség él, amely sikeresen közvetíti a magyar kultúrát a litvánok felé.
A sajtóértekezletet megelőzően a két ország képviselői beruházásvédelmi megállapodást írtak alá. A Pénzügyminisztérium részéről Varga Mihály államtitkár, Litvánia részéről Algimantas Rimkunas külügyminiszter-helyettes látta el kézjegyével a dokumentumot.
Az aláírást követően Varga Mihály a sajtó képviselőinek elmondta, hogy az egyezmény értelmében a Magyarországon befektetett litván tőkét, illetve a Litvániában befektetett magyar tőkét garantálja a két állam.

(MTI)

Ajánló:

A Litván Köztársaság elnökének életrajza angolul.