Orbán a Nemzeti Bankot bírálta a Fidesz frakció-hétvégéjén<br/>

Vágólapra másolva!
A Fidesz pénteken délután kezdődött frakció-hétvégéjén elsősorban a jövő évi adótörvénnyel és a költségvetéssel foglalkoznak a legnagyobb kormánypárt képviselői. Az ülésen tisztújításra is sor került: a párt frakcióvezetője továbbra is az egyetlen jelöltként indult Szájer József. Az ülésen felszólaló Orbán Viktor miniszterelnök a kormány egy éves teljesítményét jónak értékelte, s konkrét ügyek kapcsán bírálta a Nemzeti Bankot.
Vágólapra másolva!

A szombaton leadott 116 érvényes szavazat közül 115 Szájer mellett, egy ellene szólt. Megerősítette meg tisztségében képviselőcsoport az eddigi frakcióigazgatót, Mátrai Mártát és a 13 frakcióvezető-helyettest is, akik a ciklus végéig kaptak bizalmat. A parlamenti bizottsági tagságokról vasárnap döntenek a frakció tagjai. Munkájukkal kapcsolatosan Szájer József javasolja majd az alapszabályba beemelni, hogy amennyiben a bizottsági tag az ülések több mint egyharmadán nem jelenik meg, automatikusan megszűnjön a tagsága.

Szombaton Orbán Viktor miniszterelnök, a párt elnöke tájékoztatta a frakciót a kormány - általa jónak értékelt - egy éves munkájáról. Orbán kijelentette: 803 milliárd forintos öröklött adóssága van a magyar gazdaságnak. Mátrai Mária az MTI-nek nyilatkozva elmondta: "a miniszterelnök úr mindent megtesz annak érdekében, hogy ezt az adósságállományt csökkentse". E 803 milliárd forint adósság nélkül - idézte a beszámolót frakcióigazgató - a gazdaság is pozitív mérleget mutatna. Orbán szólt arról is: a frakcióban nagyon nagy elégedetlenséget, felháborodást, indokolt idegességet váltott ki, amikor kiderült az a tény, hogy a Nemzeti Bank indokolatlan tranzakciót hajtott végre, amikor az államadósság átadása megtörtént a Pénzügyminisztériumhoz. Ha másképpen hajtják végre ezt az átadás-átvételt, a költségvetés legalább 70 milliárd forintot meg tudott volna takarítani.
- A frakcióban nagyon erős a gyanú - állította Orbán Viktor -, azért volt szükség erre, hogy így a Nemzeti Bank tulajdonában lévő kereskedelmi bankoknál keletkezett veszteségeket konszolidálják. Ezzel kapcsolatosan azonban egyelőre - mint mondta - nem akar állást foglalni.

(MTI)

Korábban:

1999. 09. 10.