Demszky szerint elenyészett a távolság a szélsőjobb és a jobboldali centrum között<br/>

Vágólapra másolva!
Demszky Gábor főpolgármester nyilatkozatában tette közzé: meghajtja a fejét a Orbán Viktor történelmi kijelentése előtt: "csakugyan összenő, ami összetartozik". "Ha Csurka István viselkedése valóban egyenes cselekedetre vall - ahogy ezt a miniszterelnököt helyettesítő Kövér László jellemezte tegnap a Parlamentben -, akkor illendő a közvélemény tudomására hozni, hogy hogy elenyészett a távolság a szélsőjobb és a jobboldali centrum között" - tartalmazza a nyilatkozat.
Vágólapra másolva!

Demszky Gábor főpolgármester szerint "ha a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszter jellemes cselekedetnek tartja, hogy a diktatúra állambiztonsági szolgálatánál keletkezett iratokkal feketegazdálkodás folyik, azokat nem teszik az érintettek, a kutatók és a nyilvánosság számára teljeskörűen hozzáférhetővé, hanem törvénytelen úton önkényes-célzatos, szemezgető eljárással kiszivárogtathatják és rágalmazásra használhatják fel, akkor a Fidesz kétségbe vonja a rendszerváltást. Miért szüntették meg jogutód nélkül a III/III-ast, ha nem azért, mert törvénytelen eszközökkel és módszerekkel adatokat gyűjtött Göncz Árpádról, Solt Ottíliáról, rólam, de mindenekelőtt félmillió magyar polgárról?" - fogalmaz Demszky.

Demszky úgy véli: ha a rendszerváltás eme sarkalatos pontjáról a Fidesz el kívánja terelni a közvélemény figyelmét, bíztatást kínál a személyes adatokkal való garázdálkodáshoz. Kövér László tegnap a jogkövető magatartás ellen szólított fel a parlamentben, ahelyett, hogy kivizsgáltatná, miként is került a dokumentum Csurka Istvánhoz.

A főpolgármester szerint csak úgy lehetne megfékezni az iratokkal való garázdálkodást, ha minden a 1990 előtti állambiztonsági forrásanyagot hozzáférhetővé tennének.

A szükséges törvénymódosítás ügyében nyílt levélben fordul Demszky az országgyűlési képviselőkhöz, a Történeti Hivatal elnökét pedig felhatalmazza: tegye bárki számára megismerhetővé mindazon iratokat - ügynökjelentéseket, állambiztonsági javaslatokat -, amelyek 1990 előtti sorsával kapcsolatosan rendelkezésre állnak.

(MTI)