Rendeződött az Erzsébet tér helyzete<br/>

Vágólapra másolva!
Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere hétfőn aláírta az Erzsébet tér rendezéséről szóló dokumentumot. A jelenlegi gödör helyén parkoló, konferenciaterem és park épül.
Vágólapra másolva!

A megegyezés szerint az állam 2002. április 15-ig rendezi teret. Az ott megkezdett építkezést folytatva a mélyben 150 személyautónak helyet adó közparkolót, mintegy 30 üzlethelyiséget és egy kisebb konferenciatermet, valamint egy szabadidős létesítményt befogadó szintet alakítanak ki, a felszínen pedig közpark létesül.

A kormány vállalta, hogy az Erzsébet téri buszpályaudvart kiköltözteti az Üllői út - Könyves Kálmán körúti csomóponthoz, a Népliget közelébe.

A főváros az Erzsébet téri beruházás befejezését követő 90 napon belül az ingatlan eladására nyílt nemzetközi pályázatot hirdet, az értékesítésből befolyt összegen az állam és a főváros egyenlő arányban osztozik.

Miként azt Baán László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának közigazgatási államtitkára a múlt héten tartott sajtótájékoztatóján ismertette: az Erzsébet téri beruházás mintegy 2 milliárd forintba, a buszpályaudvar kitelepítése pedig 2,5 milliárd forintba kerül. A nemzetközi és a belföldi járatokat fogadó autóbusz-pályaudvar kiköltöztetésének költségeit nem kell visszatérítenie a fővárosnak.

Itt volt az ideje, hogy pont kerüljön az Erzsébet téri gödörrel kapcsolatos ügy végére – közölte az aláírást követően Rockenbauer Zoltán kultuszminiszter. A megállapodás egy tárgyalássorozat nyitánya is egyben a főváros és a kultusztárca közötti különböző kulturális kérdésekben - ismertette a miniszter.

Az aláírást megelőzően előzetes tárgyalást folytatott a miniszter a főpolgármesterrel a színházakat érintő témakörben arról, hogy bizonyos teátrumok - példaként az Erkelt és az Operettszínházat említette - átkerülnének az NKÖM által finanszírozott intézmények közé.

''Városfejlesztési, városképi, valamint a közpénzek felhasználásának szempontjából is elfogadható kompromisszum született a most aláírt megállapodással'' – közölte Demszky Gábor főpolgármester. A város számára fontos kérdés, hogy az egyezség tartalmazza, miszerint a kormány finanszírozza a buszpályaudvar kiköltöztetését a Népligetbe - tette hozzá Demszky Gábor, mivel ezáltal megszűnik az V. kerületi térség környezeti terhelése.

A főpolgármester szerint az Erzsébet téri megállapodással megtört a jég, reményei szerint a jövőben más kérdésekben hasonlóképpen dűlőre juthat a főváros a kulturális kormányzattal és más kormányzati szereplőkkel is.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000.03.30.)