A környezetvédők véleményének figyelembevételével fejlesztik a főváros közlekedési rendszerét<br/>

Vágólapra másolva!
Az egészséges környezet kialakítására és megóvására kérte két zöld szervezet Demszky Gábort abban a petícióban, amelyet csütörtökön adtak át a főpolgármesternek. A felek ugyanakkor megállapodtak abban, hogy a zöld szervezetek véleményét is figyelembe veszik az ősszel ismét a fővárosi közgyűlés elé kerülő közlekedési rendszerfejlesztési terv véglegesítésénél.
Vágólapra másolva!

A Levegő Munkacsoport Országos Környezetvédelmi Szövetség, valamint a Városi Biciklizés Barátai Egyesület eredetileg szombaton, a Föld Napja alkalmából szervezett kerékpáros felvonulás keretében kívánta átadni petícióját a főpolgármesternek. Az ekkor külföldön tartózkodó Demszky Gábor kérésére a zöld szervezetek képviselői csütörtökön keresték fel a főpolgármesteri hivatalt.

A környezetvédők egyebek mellett a tömegközlekedés támogatásának fontosságára, a 300 ezer négyzetméternyi bevásárlóközpont által gerjesztett feszültségekre, valamint a főváros zöld felületeinek és lakosságának fogyatkozására hívták fel a figyelmet. Aggasztónak tartották a fák számának rohamos csökkenését, amelyre példaként említették a Széna téri és a Roosevelt téri fairtás tervét.

Demszky Gábor a főváros körültekintő környezetvédelmi tevékenységének részeként említette, hogy a Roosevelt téren a tulajdonos szándéka és a szakhatóság ellenére nem történhet semmi. Elmondta: a szakemberek a szokásosnál is nagyobb körültekintéssel törekszenek a meglévő növények megőrzésére. Ennek jegyében a fokozottan veszélyeztetett fákat ma még nem szokványos, de kivitelezhető módon kívánják átültetni.

A kerékpáros közlekedés fejlesztésének négy éve elfogadott koncepciója alapján eddig 776 millió forint ráfordítással elérték, hogy mintegy 130 kilométerre nőtt a kerékpárút-hálózat Budapesten. A kerékpáros közlekedés fejlesztésének részeként szólt a főpolgármester az útirányító jelzőrendszerekről, Budapest kerékpáros térképéről és a kerékpár tárolók számának gyarapodásáról. Kitért arra is, hogy jelenleg ugyan 12 kilométernyi kerékpárút építésére rendelkeznek kivitelezési tervekkel, ám pénzhiány miatt idén csak 1,5 kilométernyi kerékpárutat építhet a főváros a XIII. kerületben.

A találkozón egyetértésre jutottak a felek abban, hogy a zöld szervezetek véleményét is figyelembe veszik az ősszel ismét a fővárosi közgyűlés elé kerülő közlekedési rendszerfejlesztési terv véglegesítésénél.

(MTI)

Ajánló:

Hírek, versenyek, kerékpárutak a szervezet oldalán.

Korábban:

(2000.04.19.)