Feljelentés-kiegészítést tett Sásik és Péter ellen a honvédség vezérkara<br/>

Vágólapra másolva!
Fodor Lajos vezérkari ezredes feljelentés-kiegészítést tett a Fővárosi Katonai Ügyészségen Sásik László és Péter László ezredesek ügyében. Az ügyészség jövő héten dönt arról, hogy megtagadja, vagy lefolytatja a két tiszt ellen kezdeményezett nyomozati eljárást. Sásikot és Pétert azért jelentette fel a honvédség, mert korábban a bíróságon elismerték, hogy lista készült a katonatisztek politikai múltjáról.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Katonai Ügyészség a jövő hét végéig dönt Sásik László és Péter László ezredesek ügyében arról, hogy megtagadja, vagy lefolytatja az ellenük kezdeményezett nyomozati eljárást.

Székely György dandártábornok, a Budapesti Katonai Ügyészség vezetője elmondta, hogy Fodor Lajos vezérkari főnök a feljelentés-kiegészítés keretében előző nap az ügyészséghez újabb okmányokat juttatott el, amelyeket tanulmányozni kezdtek.

Sásik László ezredes, a Honvéd Vezérkar humánszolgálati csoportfőnöke és Péter László ezredes, a Magyar Honvédség Kulturális és Média Igazgatóságának főigazgatója májusban tett tanúvallomást a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) a Honvédelmi Minisztérium kontra Népszava sajtó-helyreigazítási perben.

A honvédelmi tárca keresetében a napilap három írását kifogásolta. Ezekben azt állította a Népszava, hogy a haderőreformmal kapcsolatos létszámleépítés előkészítése során a tisztek politikai múltjáról készített listákat a honvédség. A listák létezését a bíróság előtt tett tanúvallomásában Sásik László és Péter László is megerősítette.

A bíróság megállapította, hogy valóban történt adatgyűjtés. A bíróság májusban kihirdetett elsőfokú ítéletében a felperes kilencpontos keresetéből csak kettőnek adott helyt, és részleges helyreigazításra kötelezte a Népszavát. Az MTI információi szerint a szaktárca még nem kapta kézhez az ítélet írásos változatát, de várhatóan fellebbezni fog az ellen.

A katonák tanúskodása kapcsán Szabó János miniszter írásos felkérésére Fodor Lajos fegyelmi eljárás indított Sásik László ezredes ellen szolgálati titok megsértése és jelentési kötelezettség megszegése miatt.

Az eljárást a vezérkari főnök időközben megszüntette, és júniusban feljelentést tett az ügyészségen, mert - mint akkor nyilatkozta - hatáskörét meghaladó vizsgálatokra van szükség. Később Fodor feljelentést tett Péter László ezredes ellen is.

Sásik László ügyében az ügyészség feljelentés-kiegészítést rendelt el, ugyanis további okiratok megküldését tartotta szükségesnek, mert a feljelentés csupán a sajtóper jegyzőkönyvét tartalmazta.

A bíróság előtt tanúskodott Sipos Géza ezredes, a Zrínyi Kiadó igazgatóhelyettese is, aki szintén megerősítette a lista létezését. Az MTI értesülései szerint Sipos ellen is fegyelmi eljárást indult, azonban azt a másik két ügyre való tekintettel felfüggesztették.

(MTI)