Iskolakezdés kemény kiadásokkal<br/>

Vágólapra másolva!
Több mint másfél millió diák és körülbelül 130 ezer tanár számára kezdődik augusztus 28-án az új tanév. Az évek óta csökkenő gyermeklétszám mellett a tanulás költségei jelentősen emelkedtek. Egy kisgyermek beiskolázása minimálisan 15-20 ezer forintba kerül. Ha a szülők nagyvonalúbbak, 80-100 ezer forintot is fizethetnek a tanfelszerelésért.
Vágólapra másolva!

Az alapvető taneszközök közül a tankönyvek ára 8-9 százalékkal drágul szeptembertől. A kiadók úgy döntöttek, annak ellenére nem növelik nagyobb mértékben a kiadványok árait, hogy időközben nyilvánvalóvá vált: a papírpiaci árrobbanás miatt drasztikusan emelkedtek a gyártási költségek. (A cellulózért 40-50 százalékkal kell többet fizetni, a papír ára ennek következtében 25-30 százalékkal emelkedett.)

A piacvezető Nemzeti Tankönyvkiadó átlagosan 6 százalékkal növeli árait a tankönyvlistás kiadványainál. A kiadónak több mint 1200 tankönyve szerepel a listákon, tavaly 9,5 millió kiadványt forgalmaztak. A legnagyobb magánvállalkozásként számon tartott Apáczai Kiadó 8,4 százalékkal adja drágábban tankönyveit.

A tankönyvek átlagárai a tavalyi 465-ről idén 542 forintra emelkedtek. A tankönyvcsomagok az egyes kiadványokhoz hasonlóan szintén 8-9 százalékkal kerülnek majd többe. A legolcsóbban az első osztályosok juthatnak a csomaghoz, 2500 forint körüli áron, legtöbbet pedig az ötödikesek és a középiskola első osztályába lépők fizetnek majd. A nyelvtanuláshoz szükséges könyvek megvásárlásakor akár tízezer forint felett is költhetnek a szülők.

Az idén ugyanakkor 32 százalékkal, vagyis csaknem 3 milliárd forinttal nőtt a tankönyvtámogatás központi támogatása. A pénzt a diákok között differenciáltan, elsősorban szociális szempontot figyelembe véve oszthatják el az iskolák. A tavalyi 1700 forint helyett átlagosan 2250 forint hozzájárulást kap minden tanuló.

A füzetek csomagért az általános iskola 5-8. osztályosainak kell a legtöbbet fizetniük: 1200 forintba kerül a - füzeteket, rajzlapot, technikai és papírkészletet tartalmazó - készlet. Az 1-4. évfolyamon 700-1100 forintba kerül a füzetcsomag. A középiskolások nagyrészt spirálfüzetet használnak - 200-600 forintért vásárolhatják meg -, melyből egy tanuló minimum hat-hét darabot ír tele évente.

Az elemi iskolások döntő többségének családja - főként az első osztályba lépők - a fentieken kívül további jelentős beruházásokra kényszerülnek. A tanévkezdéshez elengedhetetlen eszközök legalább 15-20 ezer forintjába kerülnek. Ha azonban a szülők nagyvonalúbbak, akár 80-100 ezer forintot is fizethetnek az iskolába lépő gyermekük tanfelszereléséért.

Iskolakezdéskor - illetve a tanév során - ugyanakkor többféle támogatást is kaphatnak a családok. Augusztus 10-ig adhatják be igényeiket a 13. havi rendszeres gyermekvédelmi támogatásra, azaz az egyszeri beiskolázási segélyre, melynek összege 3320 forint. Az önkormányzat ezenkívül rendkívüli gyermekvédelmi támogatást is folyósíthat, melynek egy részét természetben - azaz tankönyvként vagy tanszerként - is eljuttathatja a rászorulóknak. Alanyi jogon 50 százalékos étkezési támogatás jár a nagycsaládosoknak és 30 százalékos hozzájárulás a fogyatékos gyerekeknek.

Jelenleg a rendszeres gyermekvédelmi támogatást igénylők 10 százaléka jut természetben a segélyhez, a rendkívüli juttatásban részesülő mintegy 400 ezer kiskorú közül pedig 100 ezren kapják étkezés vagy tankönyvtámogatás formájában a pénzt.

A felsőoktatási hallgatóknak szintén jelentős kiadásokat kell tervezniük tanévkezdéskor. A kollégiumi díj havonta 3300 forint, az albérletek a fővárosban 40-50 ezer forintba kerülnek. Öt-hatszáz forintnál kezdődnek a tankönyvárak, de az orvostanhallgatók használnak tízezer forintnál drágábban beszerezhető kiadványokat is. Jegyzetek 70-80 forinttól kaphatók. A kiadásokat csak némileg kompenzálják a különféle hallgatói juttatások. Az ösztöndíjak 3-15 ezer forint között mozognak, a rendszeres szociális támogatás összege 5-16 ezer forint. A kollégiumból kiszorult hallgatók lakhatási (a normatíva összege 3300 forint), valamint tankönyv- és jegyzettámogatásra tarthatnak igényt, a kiválóan tanulók pedig köztársasági ösztöndíjban részesülhetnek (jelenleg 22 500 forint).

(Népszava)

Ajánló: