Demonstrációra készülnek a postások<br/>

Vágólapra másolva!
A postásszakszervezetek demonstrációt terveznek, ha a munkáltató nem hajlandó a tervezett 1 százaléknál magasabb béremelésre. Az infláció növekedése miatt a postások szerint legalább 4 százalékos fizetésemelésre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

A postások az idén 8,5 százalékos bérfejlesztést kaptak, ami - az év eleji számítások szerint - 6 százalékos infláció mellett 2,5 százalékos reálkereset-növekedést jelentett volna - mondta el a 30 ezer tagot számláló Postás Szakszervezet illetékese. Az infláció azonban meghaladta a tervezettet, így most ahhoz, hogy a tervezett reálkereset-emelkedés megvalósuljon, legalább négyszázalékos emelés lenne szükséges a szakszervezetek szerint. Ezért számukra elfogadhatatlan a Magyar Posta Rt. 1 százalékos keresetfejlesztési ajánlata, amit egyben megalázónak tartanak. A munkavállalói érdekképviseletek számítása szerint az 1 százalék keresetfejlesztés 38 000 munkavállalónak nettó 480 forint többletet jelent havonta.

Amennyiben a bértárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor a postán működő érdekképviseletek november 24-én 15 órára a Magyar Posta Rt. Krisztina körúti központja elé demonstrációt szervez. Ezen a napon ülésezik a Postás Szakszervezet kongresszusa is, és várhatóan az összes küldött ott lesz a demonstráción, együtt a kongresszusra érkező külföldi vendégekkel, köztük Kurt van Haarennel, a mintegy 30 millió tagot tömörítő genfi székhelyű Nemzetközi Hírközlési Szervezetek elnökével.

(MTI)

Ajánló: